Κορυφώνονται οι εργασίες του συνεδρίου της ΝΔ

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010 11:34
UPD:12:45
EUROKINISSI/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

A- A A+

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι εργασίες του 8ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν το βράδυ με την εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής. Ομιλία αναμένεται να απευθύνει στις 13.30 και ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

Χθες, αυτοκριτική, αλλά και προτάσεις για το μέλλον του κόμματος διατύπωσαν με τις τοποθετήσεις τους στελέχη της ΝΔ. ¶σκησαν επίσης δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

«Πολλές φορές φανήκαμε είτε άστοχοι, είτε άτολμοι», δήλωσε ο Κ. Γκιουλέκας, σημειώνοντας, ωστόσο πως έγινε «σημαντικό έργο με τον Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό».

Από την πλευρά του ο Χ.Ζώης υπογράμμισε πως «αν χτίσουμε αυτό που οραματιζόμαστε μπορούμε να πάμε καλύτερα». Υποστήριξε μάλιστα πως με το πρόγραμμά της η ΝΔ μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως κανείς δεν θα επικαλεστεί πολιτικό κόστος για να αποτρέψει επιλογές στις οποίες συμφωνούμε στην αναγκαιότητά τους», πρόσθεσε.

Για ιστορικό συνέδριο, αφετηρία για μεγάλες νίκες, μίλησε ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Μ. Δασκαλάκης. «Εκπροσωπείτε τη μεγαλύτερη βάση πολιτών σε οποιοδήποτε ελληνικό κόμμα», είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους επισημαίνοντας πως οι αλλαγές στο καταστατικό αποτυπώνουν τις δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά για ένα νέο κόμμα ανοικτό στην κοινωνία.

Στον Κώστα Καραμανλή αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δ.Καλογερόπουλος, παρατηρώντας πως «είναι κρίμα να βλέπουμε κάποιοι να μιλούν άσχημα γιΆαυτόν».

Για απαξίωση των θεσμών και κυριαρχία της σκανδαλολογίας έκανε λόγο ο βουλευτής ¶ρης Σπηλιωτόπουλος, συμπληρώνοντας πως μπροστά στον άκρατο λαϊκισμό η ΝΔ έχει ιστορική υποχρέωση να βρει άμεσα το βηματισμό της, να αποτελέσει ανάχωμα στην ισοπέδωση και την απαξίωση της πολιτκής και των πολιτικών.

«Να ορθώσουν το ανάστημα όσοι αντιλαμβάνονται ότι στο λαϊκισμό κερδοσκοπούν οι δυνάμεις που έχουν επενδύσει στην πολιτική χρεοκοπία της χώρας», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι ημέρες θυμίζουν Ά65.

«Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας», τόνισε και έκανε λόγο για φούσκα του ΠΑΣΟΚ που καταρρέει και ετοιμάζεται να σκάσει.

Υποστήριξε επίσης ότι η βαριά ήττα στις τελευταίες εκλογές εγκλώβισε τη ΝΔ σε αυτοκαταστροφική εσωστρέφεια. Κάναμε, είπε, σκληρή και γενναία αυτοκριτική για τα λάθη μας ίσως κατά κάποιο τρόπο υπερβολική και άδικη ισοπεδώνοντας το έργο των κυβέρνήσεων του Κώστα Καραμανλή.

Να αποσαφηνίσει τι συμβαίνει σχετικά με το Σκοπιανό ζήτησε από την κυβέρνηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως η ΝΔ είναι παράταξη ευθύνης και «δεν ασκεί πρόχειρα στους διαδρόμους και τα πεζοδρόμια εξωτερική πολιτική».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μιας εξωτερικής πολιτικής με αυστηρά εθνικά χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι για να συγκροτηθεί αξιόπιστη πρόταση πρέπει να συνεννοηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να αποδείξει ότι είναι ζωντανός οργανισμός που ανανεώνεται, ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, η ανασυγκρότηση της ΝΔ πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις άξονες, την εσωτερική ανανέωση, το σύγχρονο πολιτικό λόγο, την ιδεολογικοποίηση της πολιτικής του κόμματος και το άνοιγμα στην κοινωνία.

Για συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος έκανε λόγο ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας πως «η κρίση αυτή ακουμπά και αφορά και τη ΝΔ». Υποστήριξε μάλιστα πως η παράταξη πρέπει να «επουλώσει τραύματα από μια επώδυνη εκλογική ήττα», στην οποία, όπως είπε, το κόμμα οδηγήθηκε από συμπεριφορές και άστοχες πολιτικές, μια ήττα που πλήγωσε τους ψηφοφόρους.

«Καλούμαστε να αναμετρηθούμε και με τον κακό μας εαυτό», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πως «στόχος είναι η κριτική και όχι το αυτομαστίγωμα».

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή παρατήρησε πως η ΝΔ δεν πρέπει να διαγράψει τα θετικά, συμφώνησε όμως με τον Αντώνη Σαμαρά που έχει δηλώσει πως το κοντέρ έχει μηδενιστεί.

Την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Το συνέδριο είναι αφορμή για να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Ξεκάθαροι λογαριασμοί. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά έχοντας ξεκαθαρίσει τα συν και τα πλην του κυβερνητικού μας έργου. Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για συμπεριφορές στελεχών ή για θέματα διαχείρισης της οικονομίας αλλά από την άλλη πρέπει να είμαστε περήφανοι για πολλά από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών μας», σημείωσε.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα:

- 10.00 – 13.20 Αρένα Σταδίου

Τοποθετήσεις Συνέδρων

- 13.20 Εισήγηση Προέδρου Οργαν. Επιτροπής Συνεδρίου

Έγκριση Πολιτικών Προγραμματικών Θέσεων (Αρένα Σταδίου)

- 13.30 Ομιλία Προέδρου ΝΔ.

- 14.00 – 18.30 Εκλογή Μελών Κεντρικής Επιτροπής

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή