Πίεση στη FIFA για χρήση ριπλέι στις αμφισβητούμενες φάσεις

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010 15:26
UPD:15:32
A- A A+

Τα δυο καθοριστικά διαιτητικά λάθη στις αναμετρήσεις Γερμανία-Αγγλία και Αργεντινή-Μεξικό για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχαν ως αποτέλεσμα να ξαναρχίσουν συζητήσεις για το κατά πόσο πρέπει να γίνεται χρήση ριπλέι στις αμφισβητούμενες φάσεις.

Στην πρώτη από τις δυο αναμετρήσεις φαίνεται ξεκάθαρα πως η μπάλα σε σουτ του Φρανκ Λάμπαρντ χτυπάει στο δοκάρι του τερματοφύλακα της Γερμανίας και εν συνεχεία χτυπάει τουλάχιστον ένα μέτρο πίσω από την τελική γραμμή, όμως ο ρέφερι και ο βοηθός του έδειξαν «παίζετε».

Στη δεύτερη στο γκολ του Κάρλος Τέβεζ, με το οποίο η Αργεντινή ανοίγει το σκορ ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι είναι οφσάιντ, αλλά και πάλι δεν πέφτει στην αντίληψη του διαιτητικού και έτσι δεν ακυρώνεται ως όφειλε.

Και στις δυο περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν παρθεί σωστές αποφάσεις, αρκεί να γινόταν χρήση άμεσου ριπλέι, το οποίο ως τεχνολογία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε αθλήματα όπως το τένις και το αμερικάνικο ποδόσφαιρο.

Παρόλα αυτά, οι παράγοντες της FIFA δεν δείχνουν έτοιμοι να πάρουν την όποια απόφαση πάνω στο ζήτημα και προσπαθούν να αλλάξουν τη συζήτηση.

«Δεν έχουμε διάθεση να ανοίξουμε συζήτηση γι' αυτά που έκαναν οι διαιτητές στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρούμε. Δεν θα έπρεπε τα μάτριξ του σταδίου να δείχνουν τη φάση με το γκολ του Τέβες», ήταν η απάντηση εκπροσώπου της παγκόσμιας ομοσπονδίας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Λύσεις, όμως, υπάρχουν και πλην του δρόμου της τεχνολογίας. Την περασμένη σεζόν η UEFA χρησιμοποίησε πειραματικά δυο επιπλέον διαιτητές πίσω από τις τελικές γραμμές στο Europa League, πείραμα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες διοργανώσεις της.

Σε αυτή την προοπτική οι άνθρωποι της FIFA δείχνουν πιο ανοιχτοί.

«Επιπλέον βοηθοί μπορούν να προστεθούν από το 2014 για να αποφύγουμε παρόμοια λάθη», ήταν το σχόλιο του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας Τζερόμ Βάλκε.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που επιμένουν στην τεχνολογία, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σχολιάζοντας το χθεσινό παιχνίδι Γερμανία-Αγγλία από το Τορόντο όπου βρίσκεται για την παγκόσμια διάσκεψη κορυφής των G20 σχολίασε: «Ελπίζω πως όταν καθίσει κάτω η σκόνη, η FIFA θα ξανασκεφτεί τη χρήση του ριπλέι».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις