ΕΕ: Συμφωνία για πρόσβαση των ΗΠΑ σε τραπεζικά δεδομένα

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010 17:44
A- A A+

Συμφωνία για την πρόσβαση των ΗΠΑ σε τραπεζικά δεδομένα, η οποία θα ισχύει από την 1η Αυγούστου, στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα πρέπει, ωστόσο, προηγουμένως να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει στο Στρασβούργο από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου.

«Αυτή η συμφωνία επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στο σχέδιο που απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές το Φεβρουάριο και ελπίζουμε ότι θα ψηφιστεί στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Εκ μέρους των ΗΠΑ τη συμφωνία υπέγραψε ο Μάικλ Νόντμαν, επιτετραμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βρυξέλλες, και εκ μέρους της ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα και η Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Στην Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε ανατεθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να διαπραγματευθεί με την Ουάσινγκτον τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να έχει πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα και στις πληροφορίες περίπου 8.000 θεσμών και τραπεζών συνολικά 200 χωρών, στοιχεία τα οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Swift.

«Περιμέναμε αυτή την ημέρα από τον Φεβρουάριο, διότι δεν έχουμε κανένα δεδομένο και έχουμε τα χέρια δεμένα για τις έρευνές μας», ανέφερε ο Ντόντμαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή