«Δικαιολογημένες» οι διαμαρτυρίες για την μπάλα του Μουντιάλ

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010 18:14
UPD:18:17

Η παράλογη τροχιά που παίρνει η μπάλα του Μουντιάλ –γνωστή και ως Τζαμπουλάνι– στα δυνατά σουτ των ποδοσφαιριστών έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες παικτών και τερματοφυλάκων των 32 ομάδων που βρέθηκαν στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

A- A A+

Η παράλογη τροχιά που παίρνει η μπάλα του Μουντιάλ –γνωστή και ως Τζαμπουλάνι– στα δυνατά σουτ των ποδοσφαιριστών έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες παικτών και τερματοφυλάκων των 32 ομάδων που βρέθηκαν στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Από την άλλη, η κατασκευάστρια εταιρεία της μπάλας, Adidas θεωρεί τις αρνητικές γνώμες απλώς υπερβολές.

Σύμφωνα όμως με έρευνα επιστημόνων τον Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι αθλητές ίσως να μην έχουν και πολύ άδικο…

Με πείραμά της η επικεφαλής του τμήματος αεροναυπηγικής του Πανεπιστημίου, Μπέβερλι ΜακΚίον απέδειξε πως ο αέρας αλλάζει σημαντικά τη τροχιά της Τζαμπουλάνι σε σχέση με άλλες απλές μπάλες.

Η ΜακΚίον έβαλε την μπάλα σε ειδικά διαμορφωμένο σωλήνα που εξετάζονται υλικά και αντικείμενα σε μεγάλες πιέσεις αέρα, πριν καταλήξει στο συμπέρασμα της, το οποίο ήταν:

«Με τη Τζαμπουλάνι ο τερματοφύλακας βλέπει την μπάλα να έρχεται, αλλά ξαφνικά στο μέσο της διαδρομής αυτή αλλάζει πορεία. Είναι σαν να έχει φρένα, αλλά αυτά να μη χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις