Ισπανία: Θετική γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το Καθεστώς της Καταλωνίας

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010 01:00
UPD:01:05
A- A A+

Υπέρ των βασικών γραμμών του Καθεστώτος (Estatut) Επαυξημένης Αυτονομίας της Καταλωνίας, αλλά τροποποιώντας ορισμένα ευαίσθητα σημεία, γνωμοδότησε το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές.

Το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε πως ο όρος «Έθνος», που χρησιμοποιείται στον πρόλογο για να χαρακτηρισθεί η Καταλωνία είναι μεν συνταγματικός, όμως «δεν διαθέτει δικαιϊκή αξία».

Μετά από τετραετείς διαβουλεύσεις, το Δικαστήριο ενέκρινε τη συνταγματικότητα των 223 από τα άρθρα του Estatut, που είχε εγκριθεί το 2006 μετά από έντονο κοινωνικό διάλογο. Το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά 14 άρθρα και τροποποίησε με την ερμηνεία του τη συνταγματικότητα άλλων 23, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Τα άρθρα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά, ή τροποποιήθηκαν, αφορούν καίρια σημεία που για την πολιτική τάξη της πλούσιας και αναπτυγμένης ισπανικής περιοχής, με έντονο το εθνικιστικό συναίσθημα, έχουν συμβολικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης (Generalitat) και σοσιαλιστής Χοσέ Μοντίλια, εξέφρασε την «αγανάκτησή του» και κάλεσε τους συμπατριώτες του να αντιδράσουν με μαζικές διαδηλώσεις, που θα συγκαλέσουν τα καταλανικά πολιτικά κόμματα «προκειμένου να υπερασπισθούν το δικαίωμα της αυτό-διακυβέρνησης».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείου

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή