Ν. Κορέα: 10 χρόνια κάθειρξη σε δύο Βορειοκορεάτες πράκτορες

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2010 08:50
A- A A+

Ποινές κάθειρξης 10 ετών σε δύο άνδρες από τη Βόρεια Κορέα επέβαλε νοτιοκορεατικό δικαστήριο, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι στην κατηγορία ότι παρίσταναν τους πολιτικούς εξόριστους, αλλά ήταν πράκτορες που είχαν στόχο να δολοφονήσουν τον Χουάνγκ Τζανγκ-γιόπ, τον πιο γνωστό Βορειοκορεάτη αποστάτη.

Οι Βορειοκορεάτες πράκτορες, που φέρονται να ομολόγησαν, αντιμετώπισαν την απαγγελία της καταδίκης τους ανέκφραστοι. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την επιβολή ποινών 15 ετών κάθειρξης.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει διαψεύσει κάθε ανάμειξή της στην προσπάθεια δολοφονίας του Χουάνγκ, κατηγορώντας τη Σεούλ ότι εφηύρε την υπόθεση για να κλιμακώσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Ο Χουάνγκ, ο αρχιτέκτονας του ιδεολογικού σχήματος τσουτσέ, δηλ. της "αυτάρκειας" της Βόρειας Κορέας, ήταν άλλοτε γραμματέας του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών και μέντορας του σημερινού ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Αυτομόλησε το 1997, στην διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο. Είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει διαφύγει ποτέ από τη χώρα. Ζει, υπό μόνιμη φρούρηση, στη Νότια Κορέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή