Ευ. Βενιζέλος: Όλα στο φως για τα εξοπλιστικά

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2010 13:31
UPD:13:38

Τη διαβεβαίωση ότι ο έλεγχος που διενεργεί η ελληνική δικαιοσύνη για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν θα σταματήσει πουθενά, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

A- A A+

Τη διαβεβαίωση ότι ο έλεγχος που διενεργεί η ελληνική δικαιοσύνη για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν θα σταματήσει πουθενά, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «είναι αταλάντευτη η θέση της κυβέρνησης για τον έλεγχο όλων, είτε είναι πολιτικά, υπηρεσιακά ή επιχειρηματικά πρόσωπα».

Αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, θα εντοπιστούν και θα τους καταλογιστούν ευθύνες, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό για τα εξοπλιστικά

Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό για τα εξοπλιστικά.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι έχει δώσει ρητή και κατηγορηματική εντολή να παραδοθούν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διερευνά την υπόθεση, όλα τα στοιχεία σχετικά με τα εξοπλιστικά και τις φρεγάτες που συνδέονται με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Αν είχαν δείξει αυτή την ευαισθησία τα τελευταία χρόνια κι άλλοι υπουργοί Εθνικής ¶μυνας πριν από εσάς και του ενός και του άλλου κόμματος, η Ελλάδα θα είχε γλιτώσει πολλά δισ. ευρώ», σχολίασε ο κ. Καρατζαφέρης και παράτηρησε χαρακτηριστικά: «Όσοι διετέλεσαν υπουργοί Εθνικής ¶μυνας, εξαφανίστηκαν αργότερα από την πολιτική. Να θυμίσω: Βαρβιτσιώτης, Αρσένης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Σπηλιωτόπουλος, ακόμα και ο Μεϊμαράκης δεν ανακατεύεται πια ενεργά με τα κοινά της Ν.Δ. Θέλω να ελπίζω ότι εσείς θα σπάσετε αυτή την αρνητική παράδοση και θα τη σπάσετε, εάν συνεχίσετε να υπηρετείτε αυτά τα οποία μας είπατε σήμερα».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. έκανε λόγο για όργιο διαφθορά και μίζας, υποστηρίζοντας ότι ποσά εκατομμυρίων ευρώ μαζεύονται στην τράπεζα BNP της Γενεύης, με τελικό αποδέκτη έναν Έλληνα, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, έχει τοποθετηθεί στα ελληνικά ναυπηγεία. «Δεν θα δώσω το όνομα στη Βουλή, νομίζω καλύτερα να το βρει ο ΣΔΟΕ ή ο εισαγγελέας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. για να σημειώσει: «Είμαι δε σίγουρος ότι όταν μιλάμε για διακίνηση 96 εκατομμυρίων ευρώ, δεν πρόκειται για 96 εκατ. μόνο σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Σαφώς κάποια πολιτικά πρόσωπα κρύβονται πίσω από αυτά τα ονόματα».

Ο υπουργός ¶μυνας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. ότι θα διαβιβάσει τα στοιχεία του στον εισαγγελέα αναγνωρίζοντας ότι «όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μια δυσάρεστη εικόνα είναι όμως, πρόσθεσε, «και η μήτρα για μια νέα κατάσταση διαφάνειας και συναίνεσης που γεννιέται στο τομέα των εξοπλιστικών».

Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Βενιζέλος, πέραν της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, που με εισαγγελική παραγγελία διενεργεί σειρά ελέγχων για τα υποβρύχια και τις φρεγάτες, ο ίδιος απηύθυνε επιστολή στη μητρική γερμανική εταιρεία που κατέχει το σύνολο των μετοχών των Ναυπηγείων, διαμαρτυρόμενος γιατί σε όλες τις συμβάσεις που εμπλέκονται γερμανικές εταιρείες τίθεται θέμα διαφάνειας αυτών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. «Έλαβα την διαβεβαίωση ότι όλα τα στοιχεία είναι υπόψη της ελληνικής δικαιοσύνης η οποία όπως έμαθα ζήτησε την κίνηση διαδικασίας δικαστικής συνδρομής. Όλα αυτά τα έχουμε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για νέα σύμβαση για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια ώστε να υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με εγγυήσεις και ρήτρες αλλά και αναζήτηση ευθυνών σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε πως από την υπόθεση των υποβρυχίων δημιουργείται μία ευκαιρία να βγει κερδισμένη η Ελλάδα και παρατήρησε χαρακτηριστικά:

«Οι γερμανικές εταιρείες δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να “διδάσκουν” την ελληνική Πολιτεία, υπουργούς και παράγοντες, πώς να τα "πιάνουν". Όταν σε διαγωνισμό λαμβάνει μέρος γερμανική εταιρία, να είμαστε “κουμπωμένοι” και όταν δίνετε χειραψία σε Γερμανό επιχειρηματία, να φοράτε γάντια να μην λερωθείτε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή