Πολωνία: Νέος πρόεδρος ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι

52,6% έναντι 47,4% του αντιπάλου του Γ.Κατσίνσκι
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010 08:41
UPD:13:17

A- A A+

Νέος πρόεδρος της Πολωνίας εξελέγη ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, επικρατώντας στο β'γύρο των προεδρικών εκλογών του αντιπάλου του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο οποίος όμως απέσπασε πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου αριθμό ψήφων. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα.

Σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή, με καταμετρημένο το 95% ψήφων, ο Κομορόφσκι -σύμμαχος του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ- συγκεντρώνει ποσοστό 52,6% έναντι 47,4% του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 55,29%, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το απόγευμα.

Νωρίτερα, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, παραδέχθηκε την ήττα του συγχαίροντας τον αντίπαλό του για τη νίκη του. Ο Κατσίνσκι ήλπιζε να διαδεχθεί το δίδυμο αδελφό του, Λεχ, που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα τον Απρίλιο.

Καθώς ο Κομορόφσκι ανήκει στο κυβερνών κόμμα του Τουσκ Πολιτική Πλατφόρμα, η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για ενδεχόμενα προεδρικά βέτο στη νομοθεσία που προωθεί και αναμένεται να προχωρήσει πιο αποφασιστικά τα σχέδια της για περιορισμό των κρατικών δαπανών.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι καλύτερες των αναμενόμενων επιδόσεις του Κατσίνσκι και η προοπτική των επερχόμενων τοπικών εκλογών μπορεί να οδηγήσουν την κυβέρνηση να τηρήσει πιο επιφυλακτική στάση.

Η νίκη του Κομορόφσκι, που θα είναι ο τέταρτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Πολωνίας μετά την πτώση του κομμουνισμού, αναμένεται να θεωρηθεί ευπρόσδεκτη από την ΕΕ και τη Μόσχα, καθώς ο νέος πρόεδρος στηρίζει τις προσπάθειες του Τουσκ για βελτίωση των εξωτερικών σχέσεων της χώρας, οι οποίες ήταν τεταμένες κατά την πρωθυπουργία του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι το 2006-7.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή