Σερβία: Αναγκαιότητα η «διαφύλαξη» των νέων επιστημόνων

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 10:03
A- A A+

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός επιστημών και τεχνολογικής ανάπτυξης της Σερβίας, κ. Bozidar Djelic δήλωσε πως η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει στην καλύτερη ρύθμιση και υποστήριξη του τομέα των επιστημών και της τεχνολογίας με σκοπό τη διαμόρφωση κατάλληλου περιβάλλοντος για την εγχώρια απασχόληση των νέων επιστημόνων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας (σε δείγμα 765 ατόμων) που παρουσίασε ο κ. Djelic σε συνέδριο με θέμα «Η Επιστημονική Κοινότητα για το Μέλλον της Σερβίας» το 21% των επιστημόνων της χώρας, και κυρίως νέων σε ηλικία, σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη χώρα, το 75% δεν εκφράζει τέτοια πρόθεση και το 4% δηλώνει αναποφάσιστο.

Οι κυριότεροι παράγοντες που τροφοδοτούν την επιθυμία των επιστημόνων για απασχόληση στο εξωτερικό εντοπίζονται στο χαμηλό επίπεδο διαβίωσης (και πιο συγκεκριμένα στο χαμηλό βαθμό κάλυψης των στεγαστικών αναγκών και το χαμηλό επίπεδο των αμοιβών), τους μη ευνοϊκούς όρους εργασίας και την απουσία μέσων και εξοπλισμού για την ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων τους.

Το πλέον ανησυχητικό σημείο των αποτελεσμάτων της έρευνας εντοπίζεται στο γεγονός πως οι νέοι επιστήμονες ηλικίας έως 35 ετών αποτελούν το 40% του συνόλου από αυτούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, υπογράμμισε ο κ. Djelic.

Balkan Markets Daily

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή