Γ. Παπανδρέου: Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 12:10
UPD:17:39
EUROKINISSI /ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

A- A A+

«Η χώρα βρέθηκε σε βαθιά οικονομική κρίση, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε σε πολύ πιεστικά περιθώρια και βάζουμε τάξη στο χάος που υπάρχει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του, σε μεγάλη κυβερνητική σύσκεψη για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις.

«Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής, είδαμε ότι δεν σεβάστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να προστατεύσουμε επαρκώς τον πολίτη και τους αδύναμους», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Γ. Παπανδρέου: Βάζουμε τάξη στο χάος

Γ. Παπανδρέου: Βάζουμε τάξη στο χάος

Επιπλέον, τόνισε ότι «για μας η οικονομική κρίση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενέστερους, αντίθετα αντιμετωπίζουμε τα θέματα της καθημερινότητας, καθώς πολλά από αυτά δεν απαιτούν μεγάλα κονδύλια, αλλά διαφορετική αντίληψη, ανθρωπιά και ανοιχτό μυαλό».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι «η κρίση μπορεί να επηρεάζει τις δημόσιες δαπάνες» και ότι «απαιτείται πολλή προσοχή, πού επενδύουμε το δημόσιο χρήμα».

«Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης» τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα εξάρτησης.

Σημειώνεται, ότι σκοπός της σημερινής σύσκεψης είναι η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων.

«Μια ευαίσθητη πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν «δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προγράμματα για την ομαλή επανένταξη των εξαρτημένων, επανέλαβε παλαιότερη θέση του για διαχωρισμό χρήστη και εμπόρου και τόνισε, ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στον εξαρτημένο, όχι με ποινικοποίηση του χρήστη, αλλά με συμπαράσταση.

Ο πρωθυπουργός έδωσε, τέλος, μεγάλο βάρος στην πρόληψη και την ενημέρωση, η οποία –όπως είπε, πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία. Συμπλήρωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο στα ζητήματα αυτά και ότι ο ρόλος αυτός θα αναβαθμιστεί με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», που θα δώσει νέες δυνατότητες για την εκπόνηση νέων προγραμμάτων «μακριά από το πελατειακό σύστημα γι αυτό ζήτημα».

ΚΚΕ: Ακρως επικίνδυνη πολιτική

«¶κρως επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης και για το θέμα των ναρκωτικών», σχολιάζει το ΚΚΕ και συμπληρώνει: «Όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζει να στραγγαλίζει οικονομικά τις θεραπευτικές κοινότητες και τα προγράμματα απεξάρτησης».

«Δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία και την εργασιακή ένταξη των απεξαρτημένων, δεν στηρίζει την πρόληψη, ειδικά για τις μικρές ηλικίες», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Αυτό που προωθεί και μέσω του Καλλικράτη είναι η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της αποτυχημένης και αντιεπιστημονικής χορήγησης υποκαταστάτων και διαχωρισμού των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά», καταλήγει.

ΣΥΝ: Οι όποιες εξαγγελίες θα κριθούν στην πράξη

«Με τις επιταγές του μνημονίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, κοινωνική πολιτική δεν γίνεται», τονίζει ο ΣΥΝ δια μέσου του Γιάννη Μπασκόζου, μέλους της ΚΠΕ και της Γραμματείας του Τμήματος Υγείας του κόμματος.

«Εθνικό σχέδιο κατά των ναρκωτικών με μείωση των δαπανών, εγκατάλειψη των κέντρων πρόληψης και επιμονή στην αντιμετώπιση των χρηστών σαν εγκληματίες και όχι σαν ασθενείς, δεν γίνεται», συμπληρώνει και τονίζει ότι «οι όποιες εξαγγελίες θα κριθούν στην πράξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή