Εντός του καλοκαιριού η κατάθεση του ν/σχ για τη δια βίου μάθηση

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 18:13
A- A A+

Τις αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης παρουσίασε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οπως ανέφερε, στη χώρα μας υπάρχουν τρεις νόμοι για τη δια βίου μάθηση, τους οποίους λαμβάνει σοβαρά υπόψη το υπουργείο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι μόνο το 2% των Ελλήνων συμμετέχουν σε ανάλογα προγράμματα, ενώ στόχος του υπουργείου είναι το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 5% έως το 2015.

Ο πολιτικός πυρήνας της αλλαγής, όπως εξήγησε η υπουργός, αφορά την επαγγελματική κατάρτιση και την εκπαίδευση των ενηλίκων, τα οποία και θα συνδεθούν με τον «Καλλικράτη».

Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική κατάρτιση, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο βάζει τις αρχές και τις δομές για να αντιμετωπιστεί το θέμα των πιστοποιήσεων, την ευθύνη των οποίων θα έχει το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης που θα θέσει τους κανόνες, αλλά θα μπορεί και να παραχωρεί τη δυνατότητα πιστοποίησης σε τοπικούς φορείς ώστε να υπάρξει αποκέντρωση.

Πρόσθεσε ότι θα συσταθεί και θα λειτουργήσει ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης, που θα πιστοποιεί τα προσόντα, θα οργανώνει και θα αναπτύξει το εθνικό πλαίσιο προσόντων, ενώ συμπλήρωσε ότι θα διαλυθεί ο ΟΕΕΚ.

Η κ. Διαμαντοπούλου υπογραμμίζοντας τη σημασία του νομοσχεδίου παρατήρησε ότι το 2012 οι πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται προς τη χώρα μας, ενώ οι Ελληνες δεν θα μπορούν να κινηθούν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς σήμερα δεν διαθέτουν επαγγελματική πιστοποίηση.

Για την εκπαίδευση ενηλίκων, σημείωσε ότι θα αποκεντρωθεί σε Εθνικό, Περιφερειακό και τοπικό δίκτυο. Η διαχείριση θα γίνει από τον Εθνικό οργανισμό Πιστοποίησης και όλο το σύστημα θα ελέγχεται από τη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών και τη Σύνοδο του υπουργείου Παιδείας με τους φορείς.

Προκειμένου να λειτουργήσει το νέο σύστημα Δια βίου Μάθησης η υπουργός διευκρίνισε ότι θα δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους με τη δημιουργία του λογαριασμού μάθησης, την κάρτα καταγραφής της μαθησιακής ζωής και το ευρωδιαβατήριο μάθησης, όπου θα γίνεται η καταγραφή όλων των προσόντων.

Ερωτηθείσα σχετικά η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή στη μέση του καλοκαιριού, καθώς η χώρα μας πρέπει να προλάβει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του εθνικού πλαισίου προσόντων, ώστε οι Ελληνες εργαζόμενοι να πιστοποιούν τις γνώσεις τους μέσω εξετάσεων.

Γνώσεις τις οποίες, όπως είπε, δεν είναι απαραίτητο να τις έχουν αποκτήσει από την εκπαίδευση, αλλά μπορεί να έχουν αποκτηθεί από την επαγγελματική εμπειρία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή