ΗΠΑ: Φοροαπαλλαγές για οργανώσεις που κατασκευάζουν εποικισμούς στη Δ. Όχθη

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 18:15
A- A A+

Τα ιδρύματα που βοηθούν τους Ισραηλινούς για την κατασκευή εποικισμών στην Δυτική Όχθη θεωρούνται από το αμερικανικό δημόσιο φιλανθρωπικές οργανώσεις και ως τέτοιες υποστηρίζονται από το κράτος, γράφουν σήμερα οι New York Times.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει προσδιορίσει «τουλάχιστον 40 αμερικανικές οργανώσεις που έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές που εκπίπτουν από τους φόρους για τους εβραϊκούς εποικισμούς στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας».

«Τα χρήματα προορίζονται κυρίως για σχολεία, συναγωγές, κέντρα αναψυχής και θεωρούνται, νόμιμες δαπάνες, σύμφωνα με το φορολογικό κώδικα», αναφέρει η εφημερίδα.

«Όμως έχουν επίσης χρηματοδοτήσει και τις πιο αμφιλεγόμενες παροχές από νομική άποψη: κατασκευές στεγάστρων, αγορές σκυλιών φρουράς, αλεξίσφαιρα γιλέκα, διόπτρες για όπλα και θωρακισμένα οχήματα για προστασία σε προωθημένα φυλάκια στις κατεχόμενες περιοχές», σύμφωνα με τους New York Times.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο ισραηλινός φορολογικός κώδικας δεν επιτρέπει σε αυτό το είδος ιδρύματος να ζητήσει έκπτωση φόρου, και επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με τον οποίο οι εκπτώσεις φόρου στις ΗΠΑ είναι «ένα πρόβλημα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, και θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για το ζήτημα του εποικισμού.

Περίπου 300.000 Ισραηλινοί ζουν σε 120 εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και περίπου 200.000 στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ που κατακτήθηκε και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, τον Ιούνιο του 1967. Όλοι αυτοί οι εποικισμοί θεωρούνται παράνομοι από τη διεθνή κοινότητα, η οποία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή