Για εξαιρετική βραδύτητα της Δικαιοσύνης στη διεξαγωγή προανάκρισης και κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση Siemens έκανε λόγο ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Ζορμπάς, καταθέτοντας στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά η Βουλή θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει την έρευνα για την υπόθεση από το 2008, υποστηρίζοντας ότι ήταν πλούσια και επαρκή τα στοιχεία από την γερμανική Δικαιοσύνη και την έκθεση της Debevoise.
Ξεκίνησα το 2006, «γιατί είχα δει μία βραδύτητα, την οποία δεν δικαιολογούσαν οι περιστάσεις και η οξύτητα των δημοσιευμάτων, των αναφορών και των ανακρίσεων που γίνονταν στη Γερμανία. Θεωρώ αδικαιολόγητη ούτως ή άλλως αυτή τη βραδύτητα, διότι διερωτώμαι, πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να τελειώσει μία δικαστική έρευνα επιτέλους!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορεί να βοά το πανελλήνιο, να έχουν βγει τα αποτελέσματα της Γερμανικής Δικαιοσύνης και να επιτρέπεται στον Χριστοφοράκο την άνοιξη του '09 να φεύγει στο εξωτερικό. Με ξενίζει το γεγονός ότι με τόσες ενδείξεις και τόσα στοιχεία δεν είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα», πρόσθεσε.
Η επιτροπή ομοφώνως αποφάσισε επίσης να ζητήσει να αποσταλεί στη Βουλή η προκαταρκτική έρευνα που είχε διενεργήσει ως εισαγγελέας ο κ. Ζορμπάς το 1995 για τις συμβάσεις ψηφιακών παροχών των Siemens/Intrakom με τον ΟΤΕ.
Τότε ο εισαγγελέας είχε χαρακτήρισε σκανδαλώδεις τις συμβάσεις, πρότεινε να αναλάβει την ανάκριση εφέτης, αλλά τελικά του αφαιρέθηκε η δικογραφία, μετατέθηκε στα Ιωάννινα και το 1998 η υπόθεση έκλεισε με δύο απαλλακτικά βουλεύματα.
Στην επιτροπή κατέθεσε και ο πρώην γενικός διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ της Siemens Ελλάς Φόλκερ Γιούνγκ, ο οποίος δήλωσε πλήρη άγνοια για τις παράνομες πληρωμές που έγιναν στην Ελλάδα.
Επεσήμανε μάλιστα ότι σύμφωνα με την έκθεση της Debevoise & Plimpton o ίδιος δεν είναι κατηγορούμενος στη Γερμανία, αλλά είναι στην Ελλάδα για διακίνηση μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία, κάτι που έχει αρνηθεί.
Σε ό,τι αφορά επαφές τους με πολιτικούς δήλωσε ότι μία μόνον φορά, το 2002 ή 2003, με προτροπή Χριστοφοράκου συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Μεταφορών (τον κ. Χρήστο Βερελή), τον υπουργό Οικονομικών (τον κ. Νίκο Χριστοδουλάκη) και τη δήμαρχο Αθηναίων (κ. Ντόρα Μπακογιάννη) οι οποίοι ζήτησαν τη στήριξη της Siemens για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ