Βουλγαρία: Μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας

Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 10:12
A- A A+

Το συνολικό κόστος της επιβάρυνσης διοικητικού χαρακτήρα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία υπερβαίνει τα 103 εκατ. λεβ, υποστηρίζει ο υπουργός οικονομίας, ενέργειας και τουρισμού της χώρας, κ. Τράιτσο Τράικοβ, προσθέτοντας ωστόσο πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου θα σημάνει την ελάφρυνση της σχετικής επιβάρυνσης κατά 1/4 ή κατά 26 εκατ. λεβ περίπου.

«Από το σύνολο των 360 νόμων και κωδίκων οι 128 έχουν σχέση με το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να περιοριστεί η διοικητική επιβάρυνση. 33 νόμοι και οι νομοθετικές πράξεις που πηγάζουν από αυτούς, οι οποίοι εισάγουν αποκλειστικά εθνικές απαιτήσεις στο επιχειρείν, έχουν ήδη αξιολογηθεί», επεσήμανε ο κ. Τράικοβ, συμπληρώνοντας πως «Το συνολικό ύψος των διοικητικών δαπανών που προέρχονται από τη νομοθεσία αυτή ξεπερνάει τα 161 εκατ. λεβ. Τα προτεινόμενα μέτρα θα οδηγήσουν στη μείωσή τους κατά 20% έως το 2012. Προς το παρόν αξιολογούνται 20 ακόμα νομοθετικές πράξεις, ενώ στους σχεδιασμούς μας περιλαμβάνεται πρόσθετη μείωση της συνολικής διοικητικής επιβάρυνσης κατά 15%».

Οι υψηλότερες διοικητικές δαπάνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα προβλέπονται στο Νόμο περί Υγείας (23,4 εκατ. λεβ), ενώ κατά επιμέρους υπουργεία η μεγαλύτερη διοικητική επιβάρυνση εντοπίζεται στο Υπουργείο Υγείας (39% του συνόλου) και ακολουθούν τα Υπουργεία Γεωργίας (26%) και Εσωτερικών (20%).

Οι κυριότερες τροποποιήσεις του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου περί επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να οδηγήσουν στην πιο αποτελεσματική αξιοποίηση του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής των προβλεπόμενων στοιχείων, υποστηρίζει ο υπουργός.

Balkan Markets Daily

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή