ΟΗΕ: Περιορισμός των επιπέδων μελαμίνης στα τρόφιμα

Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 13:11
A- A A+

Σε μείωση των επιπέδων μελαμίνης στα τρόφιμα προχώρησε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων «Codex Alimentarius Commission» του ΟΗΕ, μετά τις ενδείξεις για έντονη τοξικότητα της χημικής ουσίας όταν συναντάται σε μεγάλη περιεκτικότητα.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που επέβαλε η επιτροπή, η περιεκτικότητα σε μελαμίνη στις παιδικές τροφές σε σκόνη δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1 mg/kg, ενώ το ανώτατο όριο για τις υπόλοιπες τροφές και τις ζωοτροφές δεν δύναται να ξεπερνά τα 2,5 mg/kg.

Η μελαμίνη είναι ένα χημικό συστατικό που έχει πλήθος εφαρμογών στη βιομηχανία –μεταξύ των οποίων, στην κατασκευή πλαστικών μαγειρικών σκευών και πιατικών, καθώς και στις κονσέρβες και τα μεταλλικά κουτιά (π.χ. αναψυκτικών). Παρότι τα υπολείμματα της ουσίας περνούν εξΆ επαφής από τη συσκευασία στα τρόφιμα χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην υγεία, η μελαμίνη μπορεί να αποβεί τοξική σε υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας.

Νέους κανονισμούς έχει καταρτίσει επίσης η επιτροπή Codex σχετικά με τις φρέσκιες σαλάτες και τα θαλασσινά. Τα νέα μέτρα αφορούν στην παραγωγή, συλλογή, συσκευασία, επεξεργασία, αποθήκευση, διανομή, προώθηση, καθώς και στην εκπαίδευση των καταναλωτών ούτως ώστε να αποφεύγουν τους κινδύνους που εμπεριέχει η κατανάλωση ανάλογων προϊόντων.

Προτεινόμενα για εσάς