Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2010 05:55
UPD:07/06/2022 15:16
A- A A+

«Ι love you Phillip Morris»

Ο δραπέτης με τα χίλια πρόσωπα

H ταινία με μια ματιά: Μετά το σοκ ενός ατυχήματος, o Στίβεν Ράσελ συνειδητοποιεί ότι η ζωή είναι μικρή για να κοροϊδεύει κανείς τον εαυτό του. Αφήνει λοιπόν πίσω τη γαλήνια ζωή του οικογενειάρχη και αποδέχεται την ομοφυλόφιλη ταυτότητά του, κάνοντας μια καινούργια αρχή. Λάτρης της πολυτελούς διαβίωσης και του ρίσκου, σύντομα καταφεύγει στην παρανομία για να καλύψει τα υπέρογκα έξοδα της καθημερινότητάς του.

Αλλάζει πρόσωπα, ταυτότητες και δουλειές, ώσπου καταλήγει στη φυλακή. Εκεί γνωρίζει τον μεγάλο του έρωτα, τον Φίλιπ Μόρις. Η απόφασή του να απελευθερώσει τον αγαπημένο του από τη φυλακή για να ζήσουν μαζί, τον οδηγεί σε μια σειρά από νέες, απίστευτες απάτες που προσβάλλουν την αξιοπιστία του αμερικανικού σωφρονιστικού συστήματος.

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Στίβεν Τζέι Ράσελ, ο οποίος με τις εντυπωσιακές αποδράσεις του και τις αμέτρητες απάτες του, αποκάλυψε τα κενά του νομικού και σωφρονιστικού συστήματος στις ΗΠΑ.

Οι γνωστοί σεναριογράφοι Γκλεν Φικάρα και Τζον Ρέκουα συνεργάζονται για πρώτη φορά ως σκηνοθέτες σε αυτή την εξαιρετική αισθηματική κομεντί που προσεγγίζει με σεβασμό τον έρωτα δυο ανδρών. Τον Στίβεν Ράσελ υποδύεται ο υπερκινητικός Τζιμ Κάρεϊ, ο βασιλιάς της σλάπστικ κωμωδίας, ο οποίος έχει να εμφανιστεί σε πραγματικά ενδιαφέροντα ρόλο από τότε που γυρίστηκε το «Τρούμαν Σόου». Αυτή τη φορά καθηλώνει με την ερμηνεία και τις μεταμορφώσεις του ζωντανεύοντας έναν χαρακτήρα πολύπλοκο και αντιφατικό που κρύβει μια τραγική διάσταση πίσω από τις αστείες γκριμάτσες του.

Εξίσου πετυχημένος είναι ο και ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, ο ευαίσθητος, ρομαντικός και δειλός κινηματογραφικός Φίλιπ Μόρις. Το κωμικό στοιχείο προκύπτει από τις αντιθέσεις των κεντρικών χαρακτήρων: από τη μια πλευρά ο «εγκέφαλος», ο ευφυής, επινοητικός και παράτολμος Στίβεν Ράσελ και από την άλλη, ο εσωστρεφής σύντροφός του που δεν μπορεί να επιβιώσει στην εχθρική πραγματικότητα της φυλακής χωρίς προστασία.

Το έργο φυσικά δεν περιορίζεται στην γκέι θεματολογία του αλλά καυτηριάζει την σκοτεινή πλευρά του «Αμερικανικού ονείρου» και την αποθέωση του υλιστικού τρόπου ζωής. Ο Ράσελ, οπλισμένος με πλαστά βιογραφικά, βρίσκει θέση στο φυσικό του περιβάλλον, τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Εν μέσω λογιστικών αλχημειών και νομότυπων μεθόδων, ο φιλομαθής απατεώνας ανακαλύπτει ένα νέο πεδίο δράσης, με πολύ μεγαλύτερες απολαβές και περισσότερες δυνατότητες συγκάλυψης. Έξυπνο χιούμορ, ανατροπές, στυλιζαρισμένος ρομαντισμός και κοφτεροί διάλογοι σε μια από τις πιο πρωτότυπες ταινίες του φετινού καλοκαιριού. Πρωταγωνιστούν οι Τζιμ Κάρεϊ, Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Λέσλιν Μαν, Ροντρίγκο Σαντόρο.

H ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τη Filmopollis.

«Σαμπρίνα»

Όντρεϊ Χέπμπορν: Η επιτομή της γυναικείας κομψότητας

Η ταινία με μια ματιά: Η Σαμπρίνα, κόρη ενός σωφέρ στην έπαυλη των Λάραμπι, ερωτεύεται παράφορα τον γόη γιο της οικογένειας, τον Ντέιβιντ. Ο νεαρός μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί την παρουσία της ανάμεσα στις πολλές ερωμένες και θαυμάστριες που τον περιτριγυρίζουν. Απελπισμένη η Σαμπρίνα κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας και σώζεται την τελευταία στιγμή από τον μεγαλύτερο αδελφό του Ντέιβιντ, τον Λάινους.

Η νεαρή κοπέλα στέλνεται από τον πατέρα της στο Παρίσι σε μια φημισμένη σχολή για σεφ. Ο ευρωπαϊκός αέρας και ένας εκκεντρικός βαρώνος την μεταμορφώνουν δραστικά και επιστρέφει στην οικία των Λάραμπι για να διεκδικήσει τον νεανικό της έρωτα. Στα σχέδιά της μπαίνει εμπόδιο ο Λάινους, ο οποίος θέλει για τον αδελφό του μια σύζυγο αντάξια της κοινωνικής θέσης του. Σύντομα όμως ο Λάινους ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στη γοητεία της Σαμπρίνα.

Παλιομοδίτικος ρομαντισμός και χολιγουντιανή λάμψη σε ένα αισθηματικό ρομάντζο που δεν έχει ξεθωριάσει στο πέρασμα του χρόνου. H Όντρεϊ Χέπμπορν δεν ήταν μόνο σταρ του σινεμά αλλά και σύμβολο της μόδας. ¶λλωστε ένα μέρος της κινηματογραφικής γοητείας της το όφειλε στον σχεδιαστή Υμπέρ Ζιβανσί, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς βλέποντας την επανέκδοση της ταινίας «Σαμπρίνα» του Μπίλι Γουάιλντερ που προβάλλεται στους κινηματογράφους.

Η Χέπμπορν αποτέλεσε την επιτομή του στυλ και της γυναικείας κομψότητας, ενώ τα εκπληκτικά κοστούμια που σχεδίασαν οι Έντιθ Χεντ και Υμπέρ Ζιβανσί για τον ρόλο της Σαμπρίνα τιμήθηκαν με το Όσκαρ Κοστουμιών.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σάμιουελ Τέιλορ και αποτελεί μια μοντέρνα εκδοχή του παραμυθιού το «Ασχημόπαπο που έγινε κύκνος». Παρακολουθούμε την εκπληκτική μεταμόρφωση της άγουρης και αδέξιας Σαμπρίνα σε μια γυναίκα με ακαταμάχητο ερωτισμό και φινέτσα που διατηρεί όμως την παιδική της ευαισθησία και αθωότητα.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν είναι το μήλον της έριδος ανάμεσα σε δύο θρύλους του αμερικανικού σινεμά, τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και τον Γουίλιαμ Χόλντεν. Πρόκειται για ένα ερωτικό τρίγωνο με αμφίρροπα αισθήματα που κρατά αμείωτο το σασπένς μέχρι τις τελευταίες σκηνές. Ο Μπόγκαρτ ενσαρκώνει τον μονοδιάστατο επιχειρηματία, ενώ ο Χόλντεν τον άσωτο play-boy της υψηλής κοινωνίας.

Αν παρατηρήσετε προσεκτικά τις σκηνές όπου η νεαρή Σαμπρίνα κατασκοπεύει τον Ντέιβιντ θα διακρίνετε την ένταση ενός πραγματικού πάθους, καθώς οι Χέπμπορν και Χόλντεν ερωτεύτηκαν παράφορα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Πρωταγωνιστούν οι Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Όντρεϊ Χέπμπορν και Γουίλιαμ Χόλντεν.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τη New Star.

«Σηκωτός για τη συναυλία»

Ένας ρόκερ άνευ ορίων και άνευ όρων

Η ταινία με μια ματιά: Ο ¶αρον Γκριν είναι στέλεχος μιας πολυεθνικής δισκογραφικής εταιρείας που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα της εταιρείας, ο φιλόδοξος ¶αρον προτείνει μια περιοδεία του εκκεντρικού Βρετανού ροκ σταρ ¶λντους Σνόου. Ο νεαρός τραγουδιστής βρίσκεται στα αζήτητα εξαιτίας της εμπορικής αποτυχίας του τελευταίου του άλμπουμ, ωστόσο διαθέτει κάποιες ελπίδες για καλλιτεχνική ανάκαμψη. Με αυτή την αφορμή, ο ¶αρον αναλαμβάνει την πρώτη του «επικίνδυνη αποστολή»: πρέπει να φέρει τον ατίθασο ρόκερ από το Λονδίνο στο Greek Τheatre του Λος ¶ντζελες σε σχετικά νηφάλια κατάσταση για να δώσει τη συναυλία της επανόδου του.

Ο Νίκολας Στόλερ επαναφέρει τον ¶λντους Σνόου, τον αλαζονικό σταρ που είχαμε γνωρίσει και στην προηγούμενη κωμωδία του «Όταν με παράτησε η Σάρα». Ο σκηνοθέτης βασίζεται για άλλη μια φορά στο πρωταγωνιστικό δίδυμο των Ράσελ Μπραντ και Τζόνα Χιλ για να ρίξει μια χιουμοριστική ματιά στα παρασκήνια της μουσικής βιομηχανίας.

Ο ¶λντους Σνόου παρασύρει στην αυτοκαταστροφική δίνη του τον μονίμως αγχωμένο μάνατζερ –φύλακα άγγελο του, χαρίζοντας ψυχεδελικές στιγμές στην ταινία. Ο αθυρόστομος, κακομαθημένος σταρ ενσαρκώνει όλα τα στερεότυπα της ροκ μουσικής σκηνής ωστόσο καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να μεταμορφωθεί σε κοινό θνητό κάνοντας αιφνιδιαστικές επισκέψεις στην εκκεντρική πρώην σύζυγό του και στον εξίσου προβληματικό πατέρα του.

Ο κιτρινισμός των μίντια μπαίνει πολύ έξυπνα στο στόχαστρο της ταινίας: οι σοβαροφανείς τιμητές της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας διψούν εξίσου για σκάνδαλο με τους παπαράτσι που παραμονεύουν τον ¶λντους Σνόου σε κάθε του βήμα. Ο Βρετανός τραγουδιστής μετατρέπεται σταδιακά σε κάτοπτρο των προσδοκιών των θαυμαστών του, αλλά και του ίδιου του ¶αρον, χάρη στην τόλμη και την τρέλα του. Σε μια από τις πιο πετυχημένες σκηνές του έργου, ο ¶αρον και η αρραβωνιαστικιά του προσπαθούν άδοξα να δουν τον έρωτα και τη ζωή μέσα από το ροκ πρίσμα του Σνόου.

Το σενάριο δεν αποφεύγει τα ωμά αστεία και τις συμβάσεις μιας τυπικής κωμωδίας, όμως η δυναμική της ταινίας έγκειται στις συμπαθητικές ερμηνείες των Ράσελ Μπραντ και Τζόνα Χιλ. Η μουσική της ταινίας είναι του Τζάρβις Κόκερ, ενώ ως γκεστ σταρ εμφανίζονται λαμπερά ονόματα της ποπ μουσικής σκηνής όπως οι Κριστίνα Αγκιλέρα, ο Λαρς Ούλριχ των Μetallica, ο Φάρελ Γουίλιαμς κ.α.

Πρωταγωνιστούν οι: Ράσελ Μπραντ, Τζόνα Χιλ, Ελίζαμπεθ Μος, Ρόουζ Μπερν, Σον Κομπς.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την UIP.

 

Προτεινόμενα για εσάς