Γ. Παπανδρέου: Δώστε λόγο στη νέα γενιά

Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2010 11:27
UPD:15:51

A- A A+

Χωρίς την ενεργή παρουσία της νέας γενιάς η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα των νέων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μίας χειραφετημένης νέας γενιάς, απαλλαγμένης από πελατειακές αντιλήψεις.

Καταβάλλουμε προσπάθεια για να αλλάξουμε για πάντα την Ελλάδα, για μία νέα γενιά απαλλαγμένη από τα βάρη που της κληρονομήσαμε ... έχουμε αρχίσει μία επανάσταση -όχι μόνο δομική αλλά και σε αντιλήψεις- και θα πετύχουμε με τη συμμετοχή της νέας γενιάς, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου. Όπως είπε, πρωτοπόρα σε αυτήν την επανάσταση θα είναι η σημερινή νέα γενιά, αν δεν αποφασίσει τη φυγή και την εγκατάλειψη, χωρίς βία. Η βία φέρνει βία, είναι άλλη όψη της εγκατάλειψης, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και απηύθυνε κάλεσμα στη νεολαία: «Ελάτε να αλλάξουμε την Ελλάδα, πάρτε την τύχη της Ελλάδας στα χέρια σας για να δημιουργήσουμε μία πιο ανταγωνιστική Ελλάδα».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στόχος, σημείωσε ο Πρωθυπουργός δεν είναι ούτε μία πατερναλιστική προστασία, ούτε το χάιδεμα των νέων, αλλά αντίθετα, αυτό που απαιτούμε και χρειαζόμαστε είναι μία νέα γενιά χειραφετημένη και στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τέλος του πελατειακού κράτους.

«Επιμένω ότι τελειώνει το πελατειακό κράτος», υπογράμμισε, το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ευνουχίζει τις προοπτικές και δυνατότητες της νέας γενιάς.

Δεν είναι δυνατόν ο νέος να προοδεύει μόνο λόγω του λεγόμενου κονέ ... όλη την ενέργειά του να τη σπαταλά για να πιάσει την καλή με την εξουσία ... αυτή η αντίληψη κυριάρχησε στην πολιτική και δημόσιο βίο, με τον υπουργό να ασχολείται με το βόλεμα των δικών του παιδιών, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα της ΑΓΡΟΓΗΣ.

«Αντί να δημιουργούμε, τρωγώμαστε για το μοίρασμα της εξουσίας της καρέκλας», πρόσθεσε και έκανε λόγο για βαλκανοποίηση της κοινωνίας, όπως της περιοχής μας όπου κάθε χώρα ψάχνει τον προστάτη της (αντίληψη που οπως είπε, πέρασε ακόμα και στην εξωτερική μας πολιτική).

Αυτή η πολιτική απέτυχε, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, με το μνημόνιο βαριά ταφόπλακα στο σύστημα της πελατειακής αντίληψης

Επίκεντρο της μεγάλης αλλαγής δεν μπορεί παρά να είναι το εκπαιδευτικό μας σύστημα, σημείωσε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου και τόνισε πως τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας μπορούν και πρέπει να συνδεθούν με την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ξέρουμε τα προβλήματα της νέας γενιάς, η ανεργία θερίζει εδώ και χρόνια, κυρίως στους πτυχιουχους, ανέφερε και υποστήριξε πως πρόκειται για μύθο που μας βολεύει ότι παράγουμε περισσότερους πτυχιούχους από όσους χρειαζόμαστε.

Έχουμε πρόβλημα ζήτησης και πρόβλημα εκπαιδευτικού συστήματος. Αφήσαμε εδώ και χρόνια την οικονομία να παρακμάζει, να μην επεκτείνεται σε τομείς που θα δημιουργούσαν νέα ζήτηση εργαζομένων και έκανε λόγο για μοντέλο κατανάλωσης εισαγόμενων προϊόντων χωρίς να παράγουμε τίποτα

Γιατί να εξάγουμε πολίτες αντί προϊόντα, φοιτητές αντί για γνώση, παρατήρησε ο Γ. Παπανδρέου απευθύνοντας έκκληση να μπουν οι νέοι «στο παιχνίδι της διαμόρφωσης της πολιτικής».

Αντί να επιδιώξουμε τη συμμετοχή των νέων, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, δυστυχώς τους βάλαμε απέναντι σε ένα φαύλο πελατειακό σύστημα, με αποτέλεσμα να φύγουν, να διαμαρτύρονται, πιθανώς και με βία.

Δεν θέλουμε να έχουμε μια νεολαία ανενεργή, μια νεολαία απαισιόδοξη, που να μην μπορεί να πατήσει στα πόδια της. Χωρίς την παρουσία της νέας γενιάς η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, παρατήρησε, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν τάζει στους νέους «λαγούς με πετραχήλια».

«Δεν ανοίγουμε τις πόρτες του δημοσίου. Υποσχόμαστε μια προοδευτική πολιτική για τους νέους, δικαιοσύνης. Θα στηρίξουμε και τον αδύναμο νέο, αλλά θα απελευθερώσουμε κάθε νέο που θέλει να δημιουργήσει», ανέφερε και μίλησε γενικότερα για απελευθέρωση των δυνάμεων της νεολαίας.

Όσον αφορά τις πολιτικές της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νέων, ο κ. Παπανδέου ανέφερε μεταξύ άλλων τις επιθετικές πολιτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (π.χ. προγράμματα ΟΑΕΔ με επιδοτήσεις), την ενίσχυση στη δημιουργικότητα, επιχορηγήσεις για καινοτόμες δράσεις και επιχειρήσεις νεανικής επιχειρηματικότητας και τη μεγάλη αλλαγή στην Παιδεία, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αυτοτελή πανεπιστήμια που θα αποφασίζουν για τα τμήματα και τις σχολές τους. Θα πρέπει να υπάρχει αυτοτέλεια στα πανεπιστήμιά μας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα για μεγαλύτερη συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Βάλτε νέους ανθρώπους, δώστε λόγο και ρολο στη νέα γενιά, γιατί και μπορεί και θέλει, κάντε τον Καλλικράτη μοχλό αλλαγής και ανατροπών με τους νέους πρωτοπόρους.

Αντ. Σαμαράς: Γινόμαστε η δύναμη της ελπίδας

Την ανάγκη να δοθούν στους νέους –μεσούσης της κρίσης- πρότυπα και προοπτική υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Αντ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει άλλος δρόμος που μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα σε στέρεες βάσεις» http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1840740 .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Η νεολαία πρέπει να πιστέψει και της δίνουμε το δικαίωμα να πιστέψει ότι υπάρχει άλλος δρόμος», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και επανήλθε στις προτάσεις εξόδου από την κρίση που παρουσίασε προ ημερών, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για «μισαλλοδοξία».

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «ένα ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο σχέδιο που θα περίμενε κανείς να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί», αλλά αντιθέτως –όπως είπε, η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν: «για όλα φταίει η ΝΔ».

«Λυπάμαι αλλά έχει κολλήσει η βελόνα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει ή αμηχανία ή αθεράπευτη μισαλλοδοξία».

Αλ. Παπαρήγα: Οι νέοι αλέθονται στη μηχανή του κέρδους

«Οι νέοι άνθρωποι αλέθονται στη μηχανή του κέρδους», σημείωσε στην εισήγησή της η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και μίλησε για αντιπαιδαγωγική επίθεση στη νεολαία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1840718 .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πρόσθεσε ότι με τα νέα μέτρα «πέφτει βαρύς πέλεκυς για όσους είναι 40 ετών και κάτω» και έκανε λόγο για «μια μαύρη προοπτική», καθώς επίσης και για «κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, καμία ελπίδα σύνταξης, πλήρη απαξίωση του κατώτατου μισθού».

Στη δευτερολογία της αντέκρουσε το επιχείρημα ότι στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να διασωθούν οι επόμενες γενιές, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι άλλοθι των δύο κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Σημείωσε μάλιστα πως οι ετήσιοι προϋπολογισμοί δείχνουν ότι υπάρχει πλεόνασμα στα ασφαλιστικά ταμεία κάθε χρόνο, ζήτησε να κατατεθεί ο απολογισμός, ενώ εκτίμησε ότι θα χάσουν πολύ περισσότερα από την ανεργία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Γ. Καρατζαφέρης: Λανθασμένα τα πρότυπα για τους νέους

Στην έλλειψη αξιοκρατικών προτύπων, αξιών, εθνικών ιδανικών προς τη Νεολαία εκ μέρους της Πολιτείας, των πολιτικών, των ΜΜΕ, «με αποτέλεσμα να δημιουργούνται απαίδευτοι νέοι, αλλά και να οδηγούνται στην απελπισία», επικέντρωσε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1840773 .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Δεν τους δίνουμε Παιδεία», είπε και πρόσθεσε πως «πρέπει να οργανώσουμε έτσι την Πολιτεία, ώστε να ξέρουν ότι η αξιοκρατία επιβραβεύεται».

Αλ.Τσίπρας: Προχωράτε αγνοώντας την κοινωνία και το Σύνταγμα

Για ασυνέπεια λόγων και πράξεων κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταλογίζοντάς του ότι μέσα σε δύο χρόνια ξέχασε τι έλεγε ως αντιπολίτευση και σήμερα υλοποιεί μια άλλη πολιτική, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1840819 .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή