Αλ. Παπαρήγα: Οι νέοι αλέθονται στη μηχανή του κέρδους

Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2010 11:43
UPD:16:39
EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

A- A A+

«Οι νέοι άνθρωποι αλέθονται στη μηχανή του κέρδους», σημείωσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την εισήγησή της στη Βουλή για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της νεολαίας.

Πρόσθεσε ότι με τα νέα μέτρα «πέφτει βαρύς πέλεκυς για όσους είναι 40 ετών και κάτω» και έκανε λόγο για «μια μαύρη προοπτική», καθώς επίσης και για «κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, καμία ελπίδα σύνταξης, πλήρη απαξίωση του κατώτατου μισθού».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Επίσης, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μιλάει και κάνει μια περιγραφή όλων των κακώς κειμένων, σαν να πρόκειται για μια καινούρια κυβέρνηση που μελέτησε τα πράγματα και φέρνει νέα μέτρα».

«Ό,τι περιγράφετε το δημιουργήσατε κι εσείς και η κυβέρνηση της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Το θεωρώ λίγο προσβλητικό για το λαό, τη νεολαία να βγαίνει ο Πρωθυπουργός να θίγει τα κακώς κείμενα, για να φτιάξει ένα καλό κλίμα για να περάσει τα χειρότερα μέτρα της τελευταίας πενταετίας».

Επιπλέον, η γ.γ. του ΚΚΕ υποστήριξε πως η νεολαία δέχεται αντιπαιδαγωγική επίθεση, με αφορμή και τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχει προαναγγελθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

«Η αντιπαιδαγωγική επίθεση οδηγεί στη πλήρη, μέχρι κεραίας προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στους κανόνες της αγοράς και εντάσσεται στα συμφέροντα των επιχειρηματιών», είπε χαρακτηριστικά.

«Μιλάμε για εκπαιδευτική αγορά», τόνισε και υπογράμμισε: «Με τον Καλλικράτη μιλάμε για αυτονόμηση του κάθε πανεπιστημίου και για σχέσεις επιχειρηματικές».

Πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα γίνουν «έμποροι της γνώσης», καθώς-όπως είπε, «παίρνουν αρμοδιότητες στον τομέα της παιδείας, με ωραίες εκφράσεις, όπως η αυτοτέλεια, η αξιολόγηση».

«Ωραίες εκφράσεις», παρατήρησε, «το περιεχόμενο μας ενδιαφέρει». «Η αξιολόγηση γίνεται με στόχο την προσαρμογή στους νόμους της ζούγκλας», είπε η κ. Παπαρήγα και τάχθηκε επίσης κατά του περιορισμού της ύλης στα σχολεία.

Καταλήγωντας, η γ.γ. του ΚΚΕ σημείωσε ότι δεν εξασφαλίζεται τίποτα στη νέα γενιά πως «κινητικότητα σημαίνει περιπλάνηση και ανασφάλεια».

«Κα Παπαρήγα μιλήσατε για Παιδεία και Αγορά. Τι κάνουμε; Μπορούμε και πρέπει να ρυθμίσουμε την αγορά. Δεν είναι όμως εργαλείο η γνώση για έναν νέο όταν βγαίνει στην αγορά για να ανταγωνιστεί; Αυτή είναι η ζωή, η πραγματικότητα. Μπορεί να θέλετε έναν άλλο κόσμο χωρίς αγορά, είμαστε όμως σ' αυτόν τον κόσμο. Είναι λάθος ότι παιδιά αναγκάζονται να βρουν τον προστάτη τους στο Πανεπιστήμιο για να εξασφαλίσουν βαθμούς; Εμείς το αλλάζουμε», απάντησε ο Πρωθυπουργός κατά την δευτερολογία του.

«Είτε το θέλουμε, είτε όχι, τα πανεπιστήμια αξιολογούνται από την κοινωνία και την αγορά. Το θέμα είναι αν εμείς θα το κάνουμε για τα δικά μας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε πως «χρειάζεται να γνωρίζουμε τι είδους παρεμβάσεις πρέπει να κάνουμε σε μια πιο εύκολη, ή πιο δύσκολη γειτονιά».

«Πώς θα γίνει χωρίς αξιολόγηση;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Έχετε δαιμονοποιήσει και τη δια βίου μάθηση. Ο δογματισμός έχει απαντήσεις στα πάντα. Γνωρίζουμε την αλήθεια και το μόνο που κάνουμε είναι το πώς να εξηγήσουμε μια πραγματικότητα που αλλάζει με τις δικές μας θεωρίες. Δεν άκουσα προτάσεις σας. Είναι το τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα;».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή