Αλ. Τσίπρας: Προχωράτε αγνοώντας την κοινωνία και το Σύνταγμα

Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2010 15:16
UPD:16:37

Ο πρόεδρος τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι μέσα σε δύο χρόνια ξέχασε τι έλεγε ως αντιπολίτευση και σήμερα υλοποιεί μια άλλη πολιτική, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- θυμάται ο Πρωθυπουργός μόνο όταν και όπως τον βολεύει.

A- A A+

Για ασυνέπεια λόγων και πράξεων κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην πρό ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα δικαιώματα των νέων.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι μέσα σε δύο χρόνια ξέχασε τι έλεγε ως αντιπολίτευση και σήμερα υλοποιεί μια άλλη πολιτική, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- θυμάται ο Πρωθυπουργός μόνο όταν και όπως τον βολεύει.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Ελπίδα μπορεί να δει κανείς μόνο όταν επιμένουν οι νέοι», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τις κυβέρνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τις επιλογές τους δημιούργησαν κλίμα κατάθλιψης και απαξίωσης στην ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως είναι σύμπτωμα παθογένειας και πολιτικής αποπροσανατολισμού όταν οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες κοινοβουλευτικές ομάδες με απόσταση λίγων μηνών λένε διαφορετικά πράγματα σήμερα σε σχέση με το νόμο Πετραλιά, αντιστρέφοντας τους ρόλους τους.

«Μέσα σε δύο χρόνια κ. πρωθυπουργέ φαίνεται ότι ξεχάσατε τι λέγατε κατά την ψήφιση του νόμου Πετραλιά. Τότε, περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα, μιλούσατε για μια Ελλάδα φοβική, για νέα γενιά φοβική, ευνουχισμό της νεολαίας, ζούγκλα πελατειακών σχέσεων. Ξεχάσατε τι λέγατε εσείς ο ίδιος, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει δημοψήφισμα. Τότε το χαρακτηρίζατε οξυγόνο της δημοκρατίας, εργαλείο δημοκρατικής συμμετοχής. Σήμερα φοβάστε το δημοψήφισμα γιατί φοβάστε να απευθυνθείτε στην ελληνική κοινωνία για τις βίαιες επιλογές σας. Σήμερα οι επιλογές σας θα είναι οι εκβιαζόμενοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κιλτίδης», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Το σημαντικότερο είναι ότι για να υλοποιήσετε την πολιτική σας παρακάμπτετε το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Θα το επικαλείστε, όμως, και θα το θυμηθείτε στην επόμενη κινητοποίηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ναυτεργατών, των δημοσίων υπαλλήλων. Είστε υποχρεωμένος αυτό το Σύνταγμα να το τηρείτε. Εκτός και αν πάμε σε άλλες χώρες. Το κρίσιμο είναι, για πόσο θα προχωράτε αγνοώντας την κοινωνία, παρακάμπτοντας τους θεσμούς και το Σύνταγμα και εκβιάζοντας την κοινοβουλευτική σας ομάδα. Δεν έχετε πολύ πολιτικό χρόνο. Τελειώνει αν δεν αλλάξετε ριζικά πολιτική».

«Σήμερα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «εξαιτίας των δικών σας πολιτικών η Ελλάδα έχει στο κεφάλι της τη βία των εξουσιαστών και η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να μεταναστεύσει σε τόπους όπου δεν υπάρχουν Τρόικες».

Με αφορμή τέλος την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων υπό τον υιό του Ούλοφ Πάλμε, Γιόακιμ -ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κοινωνιολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου και της Επιτροπής για το Κράτος Πρόνοιας- με αντικείμενο την αξιολόγηση του προνοιακού συστήματος της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι μπορεί ο κ. Πάλμε να είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, όμως τα προβλήματα της παιδείας στη χώρα μας δεν είναι θέμα επικοινωνιακού ελλείμματος.

«Δεν έχουμε αμφιβολία ότι έχετε εξαιρετικές γνωριμίες. Θα ανατριχιάσει όμως ο Σουηδός κ. Πάλμε όταν δει ότι στη χώρα μας για τη δωρεάν παιδεία ο μέσος Ελληνας πληρώνει τον μισό οικογενειακό του προϋπολογισμό», σημείωσε.

«Τρομάζει η πραγματικότητα που προσπαθείτε να κρύψετε. Κατάθλιψη, μαύρη εργασία που ανθεί, παιδεία ανύπαρκτη, ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Γιατί να πιστέψει η νέα γενιά τα ωραία σας λόγια, όταν υποθηκεύετε το μέλλον της με το μνημόνιο;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Τσίπρας.

Απαντώντας στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε σχέση με το Ασφαλιστικό, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως τυπικά, η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει με νομοσχέδιό της τη δυνατότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα, αλλά ουσιαστικά, «ποιο θα ήταν το πραγματικό δίλημμα όμως; Χρεοκοπία ή σωτηρία».

«Να διασφαλίσουμε τη σύνταξη για τις επόμενες γενιές, ή να κρατήσουμε ένα σύστημα που θα τους την στερούσε», πρόσθεσε και κατέληξε: «Και σ' αυτό το σύστημα θα πρέπει εσείς να απαντήσετε κε Τσίπρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή