O μύθος του Προμηθέα επί σκηνής

Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010 07:45
A- A A+

Με αφετηρία τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, η ομάδα ¶ττις του Θόδωρου Τερζόπουλου συμμετέχει στη θεατρική διερεύνηση του μύθου του Προμηθέα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαπολιτισμικής παραγωγής του Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση ανεβαίνει στις 10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

Ο αρχετυπικός μύθος του Προμηθέα και οι συμβολικές του προεκτάσεις αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για τρία διαφορετικά θεατρικά σχήματα. Ο κύκλος των παραστάσεων «Προμηθέας» στο Φεστιβάλ Αθηνών, μετά την πρώτη προσέγγιση της Σάικα Τεκάντ στην Πειραιώς 260, συνεχίζεται : στις 10 Ιουλίου σειρά έχει ο Θόδωρος Τερζόπουλος στην Ελευσίνα («Προμηθέας Δεσμώτης») και ακολουθούν στις 15 Ιουλίου στο Ηρώδειο οι Rimini Protokol με το έργο τους «Ο Προμηθέας στην Αθήνα».

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Θόδωρου Τερζόπουλου θα παρουσιαστεί στον υποβλητικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας που θα έχει μεταμορφωθεί χάρη στο σκηνικό-εγκατάσταση του εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συνεργασία που φέρνει κοντά δύο καλλιτέχνες με ριζοσπαστική ματιά: Ο Γιάννης Κουνέλλης συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκπροσώπους των σύγχρονων ρευμάτων στη ζωγραφική, καθώς θεωρείται πρωτεργάτης του κινήματος Arte Povera . Ο Θόδωρος Τερζόπουλος, από την άλλη πλευρά, διαθέτει έναν αναγνωρίσιμο θεατρικό κώδικα βασισμένο στις αρχές του σωματικού θεάτρου και έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τις καινοτόμες προσεγγίσεις του στο αρχαίο δράμα.Ο σκηνοθέτης θα αφηγηθεί με ξεχωριστό τρόπο την ιστορία του ημίθεου που πρόσφερε στους θνητούς τη φωτιά και τιμωρήθηκε από τους Θεούς με αιώνιο μαρτύριο.

Στην παράσταση το σωματικό πάθος του Προμηθέα θα συναντήσει την ιδιαίτερη ενέργεια των Ελλήνων και τούρκων ηθοποιών που θα συμπράξουν επί σκηνής. Πρωταγωνιστούν οι Γιετκίν Ντικινσιλέρ, Σοφία Μιχοπούλου, Γκετς ¶ργκους, Σοφία Χιλ, Κερέμ Καραμποτά, Στάθης Γράψας, Ντεβρίμ Νας κ.α. Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου, Χάινερ Μύλερ, Σαμπαχαττίν Εγιούμπογλου. Οι γλώσσες της παράστασης θα είναι τα ελληνικά, τα γερμανικά και τα τουρκικά (θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι).

Τον Προμηθεϊκό κύκλο θα ολοκληρώσει η πρωτοποριακή ομάδα από το Βερολίνο Rimini Protokol, με την παράστασή τους «Ο Προμηθέας στην Αθήνα», στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (15/7). Επί σκηνής θα παρουσιαστούν 100 Έλληνες ερασιτέχνες ηθοποιοί, αντιπροσωπευτικοί των τάσεων της αθηναϊκής κοινωνίας οι οποίοι θα καταθέσουν τις δικές τους σκέψεις και εμπειρίες με σημείο αναφοράς το μύθο του Προμηθέα. Η επιστημονική εξέλιξη, η ανθρώπινη θυσία για χάρη του κοινού καλού αλλά και εξέγερση απέναντι σε μια δεσποτική εξουσία θα αποτελέσουν μερικά από τα θέματα αυτής της πρωτότυπης και διαδραστικής θεατρικής γιορτής. Σκηνοθεσία-Σύλληψη: Rimini Protokol, έρευνα και συνεργασία: Ανέστης Αζάς, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Χριστίνα Πολυχρονιάδου.

Πληροφορίες: «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, 10 Ιουλίου, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας. «Ο Προμηθέας στην Αθήνα» στις 15 Ιουλίου Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Προτεινόμενα για εσάς