Ατροπίνη προσπαθεί να προμηθευτεί το Ιράκ, λέει το State Department

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2002 10:17
A- A A+

Η Βαγδάτη προσπαθεί να αγοράσει μεγάλες ποσότητες ατροπίνης, μιας χημικής ουσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο κατά των νευροπαραλυτικών αερίων, δήλωσε αξιωματούχος του State Department. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι το Ιράκ παρήγγειλε περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια δόσεις ατροπίνης και τις ανάλογες σύριγγες για την χορήγησή τους από φαρμακοβιομηχανία στην Τουρκία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία γιά την αγορά ατροπίνης από τη Βαγδάτη αποδεικνύουν ότι το Ιράκ σε περίπτωση πολέμου προετοιμάζεται να χρησιμοπιοήσει δηλητηριώδη αέρια κατά των ΗΠΑ. Mιa παραγγελία ατροπίνης από το Ιράκ, σε ποσότητες που υπερβαίνουν κατά πολύ τις κανονικές ανθρωπιστικές ανάγκες του, αποτελούν μια εν δυνάμει πηγή ανησυχίας, στο μέτρο που κάτι τέτοιο μπορεί να υποδεικνύει πως γίνονται προετοιμασίες για να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, και για να προστατευθούν οι δικές τους δυνάμεις από τις συνέπειες της χρήσης τους, τόνισε ο Μπάουτσερ.

Η ατροπίνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια στη δράση παραλυτικών αερίων όπως το Σαρίν ή το VX.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζvρτζ Μπους προειδοποίησε χθες τη Βαγδάτη, μετά την απόρριψη από την ιρακινή Βουλή της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι αν ο Σαντάμ Χουσείν δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα του ΟΗΕ, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν μιάς διεθνούς συμμαχίας για να τον αφοπλίσουν.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Ο άνθρωπος αυτός, ο Σαντάμ Χουσεϊν δηλαδή, θα πρέπει να αφοπλισθεί. Τα τελευταία 11 χρόνια προσπάθησε να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα, αυτές οι εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί», υπογράμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το Ιράκ έχει διορία μέχρι την Παρασκευή να αποφασίσει ένα θα αποδεχθεί ή όχι το ψήφισμα για τους επιθεωρητές όπλων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή