Ο τελικός και οι παραδόσεις που σπάνε!

Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010 17:56
A- A A+

Έπειτα από ένα ολόκληρο μήνα αγωνιστικής δράσης στο Μουντιάλ, είμαστε πλέον ένα βήμα από το μεγάλο τελικό μεταξύ Ισπανίας και Ολλανδίας. ΣΆ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που οι παραδόσεις δεν είχαν την τιμητική τους.

Μια από τις πιο γνωστές παραδόσεις που είχαν δημιουργηθεί στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων και έπαψε να υπάρχει πλέον είναι εκείνη που αφορά τη διοργανώτρια χώρα. Ανέκαθεν, όλες οι Εθνικές ομάδες που φιλοξενούσαν το Μουντιάλ πέρναγαν τουλάχιστον μία φάση. Ακόμη και χώρες όπως η Ελβετία, η Σουηδία, η Χιλή, οι ΗΠΑ, η Κορέα και η Ιαπωνία, που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη παράδοση στην ιστορία των Μουντιάλ, κατάφερναν πάντα ως διοργανώτριες να προκρίνονται τουλάχιστον ένα γύρο. Φέτος όμως, στην πρώτη διοργάνωση που διεξήχθη στην Αφρικανική ήπειρο, οι Νοτιοαφρικανοί οικοδεσπότες αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων και έτσι μια σπουδαία παράδοση έπαψε πλέον να υπάρχει.

Όμως, οι παραδόσεις που είτε απειλούνται να σπάσουν είτε έχουν ήδη καταρριφθεί έχουν αντίκτυπο και στο μεγάλο τελικό της Κυριακής μεταξύ Ισπανίας και Ολλανδίας. Πιο συγκεκριμένα, όποια από τις δύο χώρες κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο θα γίνει η μόνη ομάδα της Γηραιάς ηπείρου που θα κατακτά την κορυφή του κόσμου σε γήπεδα εκτός Ευρώπης! Εκτός αυτού, όποια από τις δύο νικήσει στον τελικό θα στεφθεί για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Κόσμου, καθώς τόσο η Ισπανία (δεν είχε φτάσει καν σε τελικό) όσο και η Ολλανδία (δύο αποτυχημένες προσπάθειες το 1974 και το 1978) αν και έχουν πάρει Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το Παγκόσμιο Κύπελλο λείπει από την τροπαιοθήκη τους.

Μάλιστα αν αναδειχθούν πρωταθλητές οι Ισπανοί, τότε θα καταρριφθεί ένας ακόμη μύθος, εκείνος του εναρκτήριου αγώνα. Δηλαδή, μέχρι σήμερα όποια ομάδα έχανε τον πρώτο της αγώνα δεν είχε φτάσει ποτέ στην κατάκτηση του τίτλου. Φέτος, οι Ισπανοί αν και ηττήθηκαν από την Ελβετία με 1-0 στο ξεκίνημα των υποχρεώσεών τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο τελικά, βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον τίτλο.

Πάντως, αν όντως οι «Ίβηρες» πάρουν το τρόπαιο, οι «Οράνιε» θα σπάσουν ένα άλλο ρεκόρ! Αυτό των περισσότερων συμμετοχών σε τελικό χωρίς τρόπαιο. Αυτή τη στιγμή, εκτός από τους Ολλανδούς, δύο αποτυχημένες προσπάθειες έχουν οι Ούγγροι (1938 και 1954) και οι Τσεχοσλοβάκοι (1934 και 1962).

Ένα λοιπόν Παγκόσμιο Κυπέλλων εκπλήξεων και παραδόσεων που καταρρίπτονται πλησιάζει στο τέλος του, με τον μεγάλο (ευρωπαϊκό και φέτος) τελικό να μαγνητίζει τα βλέμματα ολόκληρης της υφηλίου. Μένει να δούμε ποια ομάδα θα δημιουργήσει το δικό της μύθο στις συνειδήσεις των απανταχού φιλάθλων…

www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις