Ολλανδία-Ισπανία: Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε

Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010 09:00

A- A A+

Το κλαμπ των παγκόσμιων πρωταθλητών στο ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο κλειστά της υφηλίου. Μετά από 80 χρόνια τουρνουά αριθμεί μόνο επτά μέλη. Απόψε, όμως, -θέλοντας και μη- θα αποδεχθεί ένα ακόμα.

Ολλανδία και Ισπανία έρχονται αντιμέτωπες την Κυριακή το βράδυ στο Σόκερ Σίτι του Γιοχάνεσμπουργκ μπροστά σε μια μοναδική πρόκληση: Την πρώτη κατάκτηση στη ιστορία τους ενός Μουντιάλ.

Μετά από ένα μήνα αδιάκοπων παιχνιδιών, συζητήσεων και προβλέψεων, λοιπόν, το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής ρίχνει αυλαία και ο πιο γενναίος φεύγει για το σπίτι γεμάτος και πανευτυχής.

Απομένει μόνο ένα 90λεπτό. Ένα ματς φωτιά για τις δυο κατά τεκμήριο πλέον κορυφαίες ομάδες στον κόσμο. Ομάδες με όλη την έννοια της λέξης...

Πόσο ταιριαστό είναι άραγε, το γεγονός ότι στο τουρνουά που τα μεγάλα αστέρια έφυγαν άπραγα και με τα χέρια άδεια, οι δυο εθνικές που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο δεν βασίζονται σε έναν ή δυο παίκτες για να κάνουν τη διαφορά, αλλά στο σύνολό τους;

Όχι πως δεν υπάρχει φαβορί. Τα προγνωστικά, οι μπουκμέικερς, μέχρι και ο Πολ το χταπόδι, επιμένουν ότι η Ισπανία έχει τον πρώτο λόγο. Όμως ποιος μπορεί να είναι σίγουρος; Ιδιαίτερα απέναντι σε μια τέτοια Ολλανδία.

Οι «οράνιε» για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αισθάνονται ξανά σίγουροι για τους εαυτούς τους. Το παιχνίδι των Κρόιφ και Φαν Μπάστεν αναβιώνει στην πιο τέλια μορφή του και η νέα γενιά υπόσχεται να φτάσει εκεί, όπου οι προηγούμενες απέτυχαν. Στην κορυφή. Όπλο η ομαδική δουλειά, η προσήλωση στον στόχο και... η κατοχή της μπάλας.

Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί χαρακτηριστικό και της Ισπανίας. ¶λλος ένας λόγος για να μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως οι δυο διεκδικητές του τροπαίου τελειοποίησαν το ίδιο στυλ παιχνιδιού.

Βέβαια, αυτό δεν είναι καθόλου ψέμα. Αρκεί να αναλογιστούμε, πως η Ισπανία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη σχολή της Μπαρτσελόνα και αυτή με τη σειρά της στον ¶γιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Ναι, μαντέψατε σωστά. Και η Ολλανδία τα ίδια πρότυπα χρησιμοποιεί.

Επομένως, το πιο πιθανό είναι όλα να κριθούν στις υπόλοιπες γραμμές του γηπέδου, εκεί όπου και οι δυο ομάδες παρουσιάζουν αρκετές αδυναμίες. Καμιά δεν έχει βρει τον δολοφόνο-επιθετικό, ούτε όμως και την άμυνα που θα κρατήσει το μηδέν στο σκορ. Όποιος τα καταφέρει αύριο σε αυτούς τους δυο τομείς, πιθανότατα θα είναι και ο νικητής.

Αναμονή λίγων ωρών και όλοι θα ξέρουμε ποιος έφτασε μέχρι το τέλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις