Ημέρα μνήμης της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα

Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010 14:03
UPD:15:54
REUTERS/THOMAS PETER

A- A A+

Περίπου 50.000 άνθρωποι συμμετέχουν σήμερα στην τελετή μνήμης για την 15η επέτειο από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο από τα σερβοβοσνιακά στρατεύματα περίπου 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι.

Η πολιτική και θρησκευτική τελετή για την επέτειο περιλαμβάνει τον ενταφιασμό των σορών 775 θυμάτων της σφαγής στο μαυσωλείο του Ποτοκάρι, κοντά στη μαρτυρική πόλη. Συνολικά 3.749 θύματα έχουν ταφεί ήδη στο μνημείο, που ανεγέρθηκε το 2003.

Ο σημερινός είναι ο σημαντικότερος αριθμητικά από τους ενταφιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί στο μνημείο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην τελετή θα λάβουν τον λόγο ο Βέλγος πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία στην ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρόν θα είναι επίσης ο γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ, ενώ αναμένεται και ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος ήταν παρών και στη δέκατη επέτειο της σφαγής.

Με απόφασή του, τον περασμένο Μάρτιο, το σερβικό Κοινοβούλιο καταδίκασε μετά βδελυγμίας το μακελειό στη Σρεμπρένιτσα, ύστερα από μακροετή άρνηση του σερβικού κράτους να αναγνωρίσει το εύρος της σφαγής, που θεωρείται το στυγνότερο έγκλημα πολέμου στην Ευρώπη από την εποχή του ΒΆ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέχρι σήμερα σχεδόν 6.500 από τα 8.000 θύματα της σφαγής έχουν εκταφεί από περισσότερους από 70 ομαδικούς τάφους και έχουν αναγνωρισθεί από τις εξετάσεις DNA.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή