Ενα μικρό κομμάτι πήλινης πινακίδας που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα π.Χ. ήρθε στο φως στη διάρκεια ανασκαφών στην Ιερουσαλήμ και περιέχει το αρχαιότερο γραπτό δείγμα που έχει βρεθεί ποτέ στην πόλη, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.
Το κομμάτι της πινακίδαςεντοπίστηκε έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και πιστεύεται πως είναι τμήμα πινακίδας από κάποιο βασιλικό αρχείο και επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο της πόλης στην Υστερη Εποχή του Χαλκού.
Σύμφωνα με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, το δείγμα, με διαστάσεις 2 επί 2,8 εκατοστά, ανακαλύφθηκε πρόσφατα κάτω από έναν πύργο του 10ου αιώνα π.Χ. στο νότιο τοίχο της παλιάς πόλης. Περιέχει σύμβολα της σφηνοειδούς γραφής στην ακκαδική γλώσσα, που ήταν διαδεδομένη την εποχή εκείνη.
Κατά τον καθηγητή Γουέιν Χόροβιτς από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, το κείμενο είναι υψηλού επιπέδου και μάλλον είναι έργο έμπειρου γραφέα. Οι γραφείς την εποχή εκείνη ετοίμαζαν τις πλάκες για τις ανάγκες των βασιλικών οικογενειών.
Η πινακίδα αυτή πιστεύεται ότι είναι σύγχρονη με άλλες 380 που βρέθηκαν τον 19ο αιώνα στην Αμάρνα της Αιγύπτου στα αρχεία του φαραώ Αμένχοτεπ, ο οποίος έζησε τον 14ο αιώνα π.Χ.
Το παλαιότερο γραπτό δείγμα που είχε βρεθεί στην Ιερουσαλήμ είναι μια πλάκα που αναφέρει την ολοκλήρωση σήραγγας κάτω από την παλιά πόλη, χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. και σήμερα βρίσκεται σε μουσείο της Κωνσταντινούπολης.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο