Κύπρος: Συνάντηση Πετσάλνικου - Καρογιάν

Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010 12:53
UPD:15:13

Οι κ.κ. Καρογιάν και Πετσάλνικος συζήτησαν, τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας και ανακοίνωσαν ότι από τον Σεπτέμβριο καθιερώνονται στενότερες σχέσεις μεταξύ επιτροπών των δύο κοινοβουλίων, αλλά και καλύτερη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

A- A A+

Εκδήλωση για 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διοργανώσουν από κοινού το φθινόπωρο στην Αθήνα τα κοινοβούλια Ελλάδας και Κύπρου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάριο Καρογιάν.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για επίλυση στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Επισήμανε ακόμη ότι η επίσκεψή του έχει συμβολικό χαρακτήρα και ουσιαστικό περιεχόμενο και σημείωσε ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός Ελλάδος με την ιδιότητα του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Χαρακτήρισε δε την επίσκεψη αυτή «προσκύνημα και απότιση φόρου τιμής», γι' αυτό και άρχισε το πρωί με καταθέσεις στεφάνων στον Τύμβο και στα Φυλακισμένα Μνήματα στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες του με τον κ. Καρογιάν, όπως γνωστοποίησε, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης «με μία κυβέρνηση ισχυρή και αποδοτική προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Πρόσθεσε ότι «διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα να αντιληφθεί η Τουρκία ότι πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή» και έκανε γνωστό πως το μήνυμα αυτό διαβίβασε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, όταν επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βουλή των Ελλήνων, τονίζοντας την ευθύνη που έχει η ¶γκυρα για την επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Μάριος Καρογιάν, επεσήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Πετσάλνικο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας «τα προβλήματα που εγείρονται, λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς».

Οι κ.κ. Καρογιάν και Πετσάλνικος συζήτησαν, επίσης, τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας και ανακοίνωσαν ότι από τον Σεπτέμβριο καθιερώνονται στενότερες σχέσεις μεταξύ επιτροπών των δύο κοινοβουλίων, αλλά και καλύτερη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

Για το αίτημα της Κυπριακής Βουλής να της δοθούν, για λόγους ιστορικούς, αντίγραφα των αρχείων της Βουλής των Ελλήνων από τον Φάκελο της Κύπρου, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι «πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο χειρίζονται υπεύθυνα οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας».

Τέλος, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την εκλογή του Έλληνα βουλευτή Πέτρου Ευθυμίου, ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή