Σερβία: Οικοδόμηση στρατηγικών σχέσεων με την ¶γκυρα

Τουρκικό πολιτιστικό κέντρο εγκαινίασαν Τάντιτς - Ερντογάν
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 12:44
UPD:12:45
A- A A+

Την κοινή τους πεποίθηση ότι οι σχέσεις Σερβίας - Τουρκίας εισέρχονται σε μια νέα φάση δυναμικής ανάπτυξης εξέφρασαν ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν χθες στο Νόβι Πάζαρ της Σερβίας, όπου και εγκαινίασαν από κοινού το τουρκικό πολιτιστικό κέντρο «Ατατούρκ». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου οι δύο άνδρες έκαναν ιδιαίτερη μνεία στα οφέλη από την συνεργασία των δύο χωρών.

«Έπειτα από ποικίλες διακυμάνσεις των σχέσεών μας στη διάρκεια αιώνων, εμείς σήμερα, στον 21 αιώνα, κτίζουμε στρατηγικές σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, οι οποίες- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν την κοινή κατασκευή ευρωπαϊκών αξόνων στη Σερβία και περιφερειακών οδών στο Σάντζακ», δήλωσε ο πρόεδρος Τάντιτς.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Σερβίας συνέβαλε η πρόσφατη υιοθέτηση της δήλωσης καταδίκης των εγκλημάτων στη Σρεμπρένιτσα, εξέλιξη την οποία απέδωσε σε πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος Τάντιτς. Σε ότι αφορά τέλος στα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σερβοτουρκική συνεργασία θα αποδειχθεί στο μέλλον πολύ πιο καρποφόρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή