Δυσφορία και αντιδράσεις για το κλείσιμο της Ακρόπολης

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 14:50
UPD:15:59

Κλειστή μέχρι τις 12 το μεσημέρι παρέμεινε σήμερα η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

A- A A+

Ουρές σχημάτιζαν σήμερα το πρωί οι τουρίστες έξω από την είσοδο της Ακρόπολης, η οποία παρέμεινε μέχρι τις 12 το μεσημέρι κλειστή, λόγω τετράωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, οι εργαζόμενοι, που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, πραγματοποίησαν λίγο πριν από τις 12 συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.

Το «λουκέτο» στον Ιερό Βράχο πυροδότησε όπως ήταν αναμενόμενο την οξεία αντίδραση τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.

ΝΔ: Διασυρμός της χώρας

O υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θανάσης Δαβάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Π. Γερουλάνου, τονίζοντας ότι «αυτός ο διασυρμός της χώρας πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει».

Επισήμανε δε ότι ένα κορυφαίο εμβληματικό μνημείο, όπως η Ακρόπολη, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης από τους απλήρωτους συμβασιούχους, εξαιτίας της αδυναμίας της πολιτικής ηγεσίας να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.

«Επαναλαμβάνεται τους τελευταίους μήνες, εν μέσω τουριστικής περιόδου, το ίδιο δράμα, με τους τουρίστες να ταλαιπωρούνται και, ενώ διανύουν χιλιάδες μίλια για να βιώσουν το μεγαλείο του Ιερού Βράχου, βιώνουν τελικά “το μεγαλείο” της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής», ανέφερε ο κ. Δαβάκης.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Ακρόπολη είναι διαρκές σύμβολο πολιτισμού και όποιο πρόβλημα κι αν υπάρχει, όσο σοβαρό κι αν είναι, δεν είναι δυνατόν κάποιοι να την αποκλείουν».

«Τέτοιοι αποκλεισμοί», συνέχισε «στέλνουν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα για τον ελληνικό τουρισμό στις δύσκολες μέρες, που περνά η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός», σημειώνοντας πως «και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι επί μήνες απλήρωτοι».

ΛΑΟΣ: Η Ακρόπολη δεν είναι ιδιοκτησία τους

«Το να ξεσπάει, πότε το ΠΑ.ΜΕ. και πότε άλλοι διαδηλωτές, στο παγκόσμιο μνημείο της Ακρόπολης αφενός μεν είναι ασέβεια και αφετέρου βλάπτει αισθητά την διεθνή εικόνα της Ελλάδας», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

«Ας καταλάβουν κάποιοι ότι η Ακρόπολη δεν είναι ιδιοκτησία τους», συμπλήρωσε.

ΣΕΕΔΔΕ: Επιπλέον πλήγμα στον τουρισμό

Για απαράδεκτο τρόπο διαμαρτυρίας σε μία κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό περίοδο έκανε λόγο με αφορμή το κλείσιμο της Ακρόπολης η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ).

«Στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού «βάζουν λουκέτο» στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης

ζητώντας, δικαίως, την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, παράλληλα, όμως, γυρίζοντας την πλάτη στους λιγοστούς τουρίστες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της συνομοσπονδίας.

Η ΣΕΕΔΔΕ ξεκαθαρίζει ότι σέβεται τα αιτήματα των εργαζομένων, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία για τις επιπτώσεις των ενεργειών αυτών στα τουριστικά έσοδα.

Ζητεί τέλος από όλους τους εμπλεκόμενους να αναλογιστούν το μερίδιο ευθύνης τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή