Ενα αγόρι κακοποιούνταν σεξουαλικά για χρόνια από τον θείο του, επίσκοπο της Μπριζ. Ο τελευταίος παραιτήθηκε στις 23 Απριλίου, όταν απειλήθηκε με καταγγελία. Και τώρα, γύρω στα 500 άτομα λύνουν τη σιωπή τους και καταγγέλλουν ότι έχουν κακοποιηθεί από ιερείς.
Στα 73 του, ο επίσκοπος της Μπριζ Ροζέ Βανγκχελούβε ανακοίνωσε ότι αποσύρεται και αναγνώρισε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά ένα αγόρι του στενού του περιβάλλοντος, που είναι σήμερα σαράντα ετών.
Όπως προκύπτει από έγγραφα και συνομιλίες, το παιδί προσπάθησε επί 25 χρόνια να καταστήσει γνωστό ότι ο θείος του τον κακοποιούσε. Η κακοποίηση άρχισε όταν ήταν δέκα ετών. Ενας πρώην ιερέας, ο αιδεσιμότατος Ρικ Ντεβιλέ, λέει ότι προσπάθησε να προειδοποιήσει τον καρδινάλιο του Βελγίου Γκόντφριντ Ντανίλς πριν από 14 χρόνια, αλλά εκείνος τον αποθάρρυνε. Όταν πήγε να συζητήσει το θέμα, ο καρδινάλιος κοίταζε ανυπόμονα το ρολόι του. Υστερα από μερικές εβδομάδες, του έστειλε ένα γράμμα με το οποίο τον καλούσε να σταματήσει να κατηγορεί δημοσίως την Εκκλησία χωρίς αποδείξεις. Είναι άγνωστο αν ο καρδινάλιος ενημέρωσε το Βατικανό, το οποίο κατηγορείται κι αυτό για αδράνεια.
Το Βατικανό αποδέχθηκε την παραίτηση του επισκόπου, αλλά δεν προέβη σε κανένα σχόλιο, μέχρι την επιδρομή της βελγικής αστυνομίας σε κτήρια της εκκλησίας, στα τέλη Ιουνίου. Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος είχε χαρακτηρίσει αυτή την επιδρομή «θλιβερή». Τώρα όμως οι βελγικές αρχές είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τη δική τους δικαστική έρευνα.
Ο ανηψιός -που εξακολουθεί να μη θέλει να γίνει γνωστό το όνομά του- διοχέτευε όλα αυτά τα χρόνια την οργή του στην τέχνη. Σκάλιζε γιγαντιαίες εικόνες με ανθρώπους που ούρλιαζαν ή παιδιά που τα συνέτριβε ένα στρώμα.
Η παραίτηση του επισκόπου προκάλεσε σοκ στην καθολική ιεραρχία της Φλάνδρας, όπου η θρησκεία ασκεί μεγάλη επιρροή. Ο επίσκοπος Βανγκχελούβε, που έχει αποσυρθεί σε ένα μοναστήρι, θεωρείται ύποπτος για τη σεξουαλική κακοποίηση και ενός άλλου παιδιού, ενώ κατηγορείται για συγκάλυψη καταγγελιών εναντίον άλλων ιερέων.
Η δημόσια έκκληση του αρχιεπισκόπου Αντρέ-Ζοζέφ Λεονάρ των Βρυξελλών να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση των κακοποιήσεων ενθάρρυνε περισσότερα από 500 άτομα να βγουν στο προσκήνιο μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών.
«Για πρώτη φορά, υπάρχει μια γενιά ανδρών που καταγγέλλουν ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από άνδρες», λέει ο Πίτερ Αντρίαενσενς, ένας ψυχίατρος που ανέλαβε να κάνει έρευνα για λογαριασμό της Εκκλησίας, αλλά παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα όταν η αστυνομία κατέσχεσε το υλικό του. Όπως λέει, πολλά αγόρια τιμωρήθηκαν από τους γονείς τους, όταν τους είπαν τι γινόταν. «Ολόκληρη η κοινωνία σιωπούσε», λέει ο ψυχίατρος.
Μπροστά σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων, η αστυνομία προέβη σε σειρά επιδρομών τον περασμένο μήνα, συλλαμβάνοντας και κρατώντας επισκόπους για εννιά ώρες στα γραφεία της βελγικής εκκλησίας στο Μεσελέν και ερευνώντας τα κτήρια για κρυμμένο υλικό. Ο ανηψιός του επισκόπου Βανγκχελούβε δεν θέλει να πει λεπτομέρειες για όσα έχουν συμβεί. «Η Εκκλησία έχει μεγάλη δύναμη, και φοβάμαι», λέει.
Με βάση τον βελγικό νόμο, ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να καταφύγει στη δικαιοσύνη αφού συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, και για διάστημα δέκα ετών. Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι ο επίσκοπος Βανγκχελούβε δεν μπορεί να προσαχθεί σε δίκη, λόγω παρέλευσης δεκαετίας.
Ο καρδινάλιος Ντανίλς, που ανακρίθηκε για δέκα ώρες την περασμένη Τρίτη από την αστυνομία, δήλωσε ότι δεν θυμάται να έχει αναφερθεί το όνομα του επισκόπου Βανγκχελούβε σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
Ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Στεφάαν ντε Κλερκ λέει ότι η χώρα του περνά μια περίοδο ανάλογη μ' εκείνη που έζησε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Μαρκ Ντιτρού (στη φωτογραφία), ο οποίος συνελήφθη το 1996 και καταδικάστηκε για την απαγωγή, βασανισμό και σεξουαλική κακοποίηση έξι κοριτσιών, από τα οποία τα τέσσερα πέθαναν.
Πηγή: The New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ