Siemens: Την Τετάρτη η κατάθεση του Χρ. Βερελή στην εξεταστική

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 19:02
A- A A+

Στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens πρόκειται να καταθέσει αύριο Τετάρτη ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστος Βερελής, ενώ το έργο της επιτροπής, πριν διακόψει για τις καλοκαιρινές διακοπές, θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την εξέταση του επίσης πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη.

Στο επίκεντρο της επιτροπής βρέθηκε σήμερα μία σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού για «Προμήθεια και Ανάπτυξη Φορητών Συστημάτων Πληροφόρησης Επισκεπτών σε επιλεγμένα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους» («ψηφιακούς ξεναγούς»), η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2003 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και κατακυρώθηκε στη μειοδότρια Hewlett-Packard (HP) με επιλαχούσα τη Siemens.

Όταν το 2006, επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη, το 2006, η ΗΡ κλήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση, αρνήθηκε επικαλούμενη το γεγονός ότι μετά την πάροδο 36 μηνών άλλαξαν τα δεδομένα και δεν την συνέφερε η τότε προσφορά.

Ως εκ τούτου, κλήθηκε η δεύτερη μειοδότρια Siemens, η οποία ανέλαβε το έργο με τη δέσμευση να το παραδώσει τον Απρίλιο του 2008, κάτι που δεν έγινε και τον Οκτώβριο του 2008, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), η σύμβαση καταγγέλθηκε με υπαιτιότητα της γερμανικής εταιρείας, κατέπεσαν οι εγγυητικές επιστολές προκαταβολής (3,8 εκατ. ευρώ) και καλής εκτέλεσης (955.000 ευρώ) και ασκήθηκε αγωγή για αποζημίωση ποσού 16,3 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν σήμερα οι πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΠΕΠ, Σταμάτης Μαύρος και Μιχάλης Σιώψης, ο πρόεδρος της επιτροπής επιλογής αναδόχου, καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Λυμπερόπουλος, και ο πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή