Συνάντηση πολιτικής συνεργασίας Τουρκίας - ΕΕ

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 19:26
A- A A+

Συνάντηση πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. «Καλωσορίζουμε το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε, μετά τη συνάντηση, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν ¶στον.

Έθεσε δε τέλος στις φήμες «περί αλλαγής του άξονα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», οι οποίες καλλιεργήθηκαν μετά την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς και τις τουρκικές πρωτοβουλίες για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτήρισε τη συνάντηση με την εκπρόσωπο της ΕΕ «ιδιαίτερα σημαντική» και πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε με ενδιαφέρον «και τα τρία ζητήματα, που απασχολούν τόσο την Τουρκία όσο και την ΕΕ».

«Το πρώτο είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, η απόφαση μας είναι μία στενή συνεργασία. Το δεύτερο αφορά το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και το τρίτο αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «το μεσανατολικό, τα Βαλκάνια, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η τρομοκρατία, είναι τα ζητήματα, στα οποία η Τουρκία δίνει βάρος».

«Η εμπιστοσύνη και η φιλία είναι τα σημεία σύμπτωσης της Τουρκίας και της ΕΕ για να έχουμε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να κάνει το καλύτερο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τόνισε, εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση πολιτικής συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε.

Εξέφρασε δε «τη δέσμευση της Ευρώπης στο θέμα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ». «Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία ένταξης», επεσήμανε.

Με τη σειρά του ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι «είναι σημαντική αυτή η συνάντηση καθώς η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ένταξη της στην ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή