Για βασανιστήρια κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Ιρανός πυρηνικός φυσικός

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 11:27

Στην Τεχεράνη έφθασε σήμερα το πρωί ο Ιρανός επιστήμονας που υποστηρίζει ότι απήχθη από τη CIA πριν από ένα χρόνο και δήλωσε ότι υποβλήθηκε «στα σκληρότερα ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια» στις ΗΠΑ.

A- A A+

Στην Τεχεράνη έφθασε σήμερα το πρωί ο Ιρανός επιστήμονας που υποστηρίζει ότι απήχθη από τη CIA πριν από ένα χρόνο και δήλωσε ότι υποβλήθηκε «στα σκληρότερα ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια» στις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο Σαχράμ Αμιρί δήλωσε ότι δεν έχει «καμιά σχέση» με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Τον Αμιρί υποδέχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χασάν Γκασγκαβί, η σύζυγός του, ο γιος και οι γονείς του.

Όπως δήλωσε μετά την άφιξή του, τον απήγαγαν πράκτορες της CIA τον Ιούνιο του 2009 στη Σαουδική Αραβία και μεταφέρθηκε δια της βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες με αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος.

«Υποβλήθηκα στα σκληρότερα ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια», όπως είπε, προσθέτοντας ότι Ισραηλινοί πράκτορες ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων και ότι η CIA του προσέφερε 50 εκατ. δολάρια για να παραμείνει στις ΗΠΑ.

«Οι Αμερικανοί ήθελαν να πω ότι αποστάτησα στις ΗΠΑ με τη θέλησή μου για να με χρησιμοποιήσουν ώστε να αποκαλύψω ψεύτικες πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», όπως είπε.

Ο Αμιρί αρνήθηκε επίσης ότι είχε αναμειχθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι είναι «ένας απλός ερευνητής που εργάζεται στο πανεπιστήμιο».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απορρίπτει την κατηγορία περί απαγωγής• υποστηρίζει ότι ο Αμιρί αποστάτησε στην Αμερική και παρείχε στη CIA πληροφορίες για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέμεινε ότι ο επιστήμονας βρέθηκε στη χώρα «με δική του θέληση» και δεν έφερε αντιρρήσεις στην επιστροφή του στο Ιράν.

Τη Δευτέρα, ο Αμιρί εμφανίστηκε στο γραφείο ιρανικών συμφερόντων της πακιστανικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον και ζήτησε να επαναπατριστεί.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν, επικαλούμενα ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι ο Αμιρί αποστάτησε και τοποθετήθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Αργότερα, φέρεται να ανησύχησε για την οικογένειά του, που είχε αφήσει πίσω, έπαθε νευρικό κλονισμό και αποφάσισε να επιστρέψει στο Ιράν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο Αμιρί εργαζόταν για τη CIA για περισσότερα από ένα χρόνο έναντι 5 εκατ. Δολαρίων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή