Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο με όπερα, μουσική και χορό

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 12:24

A- A A+

Με σπουδαία ονόματα της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής άνοιξε την αυλαία του, την Τετάρτη 14 Ιουλίου στη Σύρο, το Φεστιβάλ Αιγαίου. Πρεμιέρα έκανε η περίφημη «Κάρμεν» του Μπιζέ, στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» ενώ το φεστιβαλικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ονόματα διεθνούς φήμης και καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, το Φεστιβάλ υποδέχεται τον βετεράνο Αμερικανό κλαρινετίστα Στάνλεϋ Ντράκερ, τον Ιταλό χορογράφο Ρενάτο Τσαννέλα, σολίστ από τα κορυφαία λυρικά θέατρα και μπαλέτα της Ευρώπης, την Eθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και την Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη.

Μια εντυπωσιακή παραγωγή της όπερας «Κάρμεν» από διάσημους σολίστ και συντελεστές των μεγαλύτερων λυρικών σκηνών του κόσμου σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, παρουσιάζεται στις 16 και 18 Ιουλίου στο θέατρο «Απόλλων».

Ο κλαρινετίστας Στάνλεϋ Ντράκερ μαζί με τη σύζυγό του, επίσης κλαρινετίστα, Ναόμι δίνουν δύο συναυλίες στις 15 και 17 Ιουλίου. Οι δυο μουσικοί συμπράττουν με την ορχήστρα Pan-European Philharmonia και τον μαέστρο Φράνσις Μπαρντό, ενώ στη συναυλία συμμετέχουν ακόμα εννιά χορωδιακά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο μπάσος βαρύτονος Ρέντα Ελ Βακίλ.

Στις 21 Ιουλίου η Μαρία Φαραντούρη δίνει μια ατμοσφαιρική συναυλία με τραγούδια προσαρμοσμένα για φωνή και πιάνο, κινούμενη σε απρόσμενες μουσικές επιλογές από την ποίηση των Θεωδοράκη και Χατζιδάκι αλλά και με έργα νεότερων Ελλήνων συνθετών, παραδοσιακά, ρεμπέτικα και ξένα.

Μετά την περσινή του επιτυχία, ο χορογράφος Ρενάτο Τσαννέλα επιστρέφει στη Σύρο στις 23, 24 και 25 Ιουλίου, υπογράφοντας ένα φαντασμαγορικό Γκαλά Χορού στο οποίο συμμετέχουν τα μεγαλύτερα αστέρια του μπαλέτου από τέσσερα κορυφαία θέατρα της Ευρώπης, το Μπαλέτο της Όπερας της Βιέννης, το Μπαλέτο του Βερολίνου, το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Ρενάτο Τσαννέλα επιλέγει έργα μεγάλων χορογράφων και συνθετών, ενώ ο ίδιος χορογραφεί τον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» σε μουσική Προκόφιεφ και τη «Μήδεια» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, σε παγκόσμια πρώτη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται απογευματινά κονσέρτα στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με έργα θρησκευτικής μουσικής a cappella.

Πληροφορίες: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη, Σύρος, 22810 85192, στις 9 μ.μ., εισιτήρια 5-30 ευρώ. / Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στις 6 μ.μ., www.festivaloftheaegean.com .

Προτεινόμενα για εσάς