«Τελευταία ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού το σχέδιο Ανάν

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2002 07:28
A- A A+

Το σχέδιο Ανάν είναι αφετηρία διαπραγμάτευσης και όχι τελεσίγραφο, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος μέσω του ΟΗΕ. Οπως αποφασίστηκε, οι εξελίξεις θα συζητηθούν στις 28 και 29 Νοεμβρίου, σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Η ουσιαστική διαπραγμάτευση πάνω στο σχέδιο Ανάν, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς έως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, αλλιώς δεν προβλέπεται συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αναφέρεται στην εισήγηση που έγινε την Τρίτη στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, όπως μετέδωσε αποκλειστικά ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πείσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να δεχθούν το σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Τζωρτζ Μπους. Ο κ. Ανάν εκτίμησε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού θα επιτρέψει στην Ελλάδα και την Τουρκία να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μια για πάντα και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Republicca, o νικητής των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν τονίζει ότι κατ' αρχήν οι δύο πλευρές είναι θετικές για μία λύση, προσθέτει όμως ότι είναι λανθασμένη η προθεσμία που έχει δοθεί από τον Κόφι Ανάν. Παράταση της προθεσμίας για την κατ' αρχήν απάντηση ζήτησε επισήμως από τον Κόφι Ανάν η τουρκοκυπριακή πλευά.

Το σχέδιο μπορεί να γίνει αποδεκτό για διαπραγμάτευση, αλλά πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος, δήλωσε στον Flash, ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Μουτάσου Ιζάλ.

Στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε προβληματικές τις προτάσεις του σχεδίου για την πολιτειακή δομή και το σύστημα διακυβέρνησης, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εναρμόνισης συγκεκριμένων προβλέψεων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για συγκαλυμένη διχοτόμηση της Κύπρου και συγκαλυμένη συνομοσπονδία έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στο ΡΙΚ τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς να απορρίπτει το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να πει αμέσως το πρώτο «όχι» στις τελεσιγραφικές όπως τις χαρακτήρισε ημερομηνίες, που θέτει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλώντας σε βουλευτές, εκτίμησε ότι εάν λειτουργήσει η λύση οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν κυριαρχίσει οικονομικά στο νησί σε λίγα χρόνια ενώ σημείωσε ότι το σχέδιο Ανάν, έχει παγίδες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί σήμερα με τον ειδικό συντονιστή του State Department για το Κυπριακό, Τόμας Ουέστον. Αύριο το μεσημέρι, ο Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τόμας Μίλερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή