Πόσο αποτιμάται το «κεφάλαιο της Φύσης»;

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 15:36

A- A A+

Η πετρελαιοκηλίδα που επεκτείνεται εδώ και τρεις μήνες στον Κόλπο του Μεξικού θα στοιχίσει πολύ περισσότερο από το κόστος του καθαρισμού της και του ποσού των αποζημιώσεων στους κατοίκους των παράκτιων περιοχών.

Η ΒΡ έκανε λόγο για απώλειες και αποζημιώσεις που πρέπει να πληρώσει ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Ωστόσο κανένας λόγος για χαμένες οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο οικοτουρισμός, τα αποθέματα των ψαριών για την μελλοντική αλιεία", επισημαίνει ο ινδός οικονομολόγος Παβάν Σουχντέβ, που θεωρεί ότι η καταστροφή αυτή αποκαλύπτει την ανάγκη να αλλάξει ριζικά η εκτίμηση και ο υπολογισμός του "κεφαλαίου της Φύσης".

Σε συνέντευξή του από το Λονδίνο, όπου παρουσίασε χθες Τρίτη μέρος της μελέτης του, τόνισε: "Η μη συνειδητοποίηση σε οικονομικό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει η φύση όπως ο καθαρός αέρας, το καθαρό νερό, οι ωκεανοί, τα εύφορα εδάφη, η σταθερότητα του κλίματος, πρέπει να αλλάξει επειγόντως".

Αλλά ποιός αντιλαμβάνεται σήμερα την ιδέα "φυσικό κεφάλαιο" συγκρινόμενο με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο;

Ένας αυξανόμενος αριθμός ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων κατανοεί ότι δεν μπορεί πλέον να τo χρησιμοποιεί δωρεάν. Ωστόσο, η βιομηχανική ανάπτυξη και η δημογραφική ανάπτυξη, με 9 δισεκατομμύρια πληθυσμό στον πλανήτη το 2050, προκαλούν τρομερή καταπόνηση στο περιβάλλον.

Κάθε χρόνο, οι 3.000 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές που αντιστοιχούν σε 1.750 δισεκατομμύρια ευρώ, επιμένει ο Σουχντέβ, επικαλούμενος τη μελέτη του βρετανικού οργανισμού TruCost που θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο.

AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή