Κατάθεση Μ. Λιάπη στην εξεταστική για Siemens

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 21:09
A- A A+

Mε την κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών (2004-2007) και Πολιτισμού (2007-2009), Μιχάλη Λιάπη, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens, η οποία διακόπτει τις εργασίες της μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Εξεταζόμενος ο κ. Λιάπης υποστήριξε ότι συνέχισε το έργο των προκατόχων του, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των οργανισμών, τους οποίους εν πολλοίς δεν άλλαξε.

Δήλωσε ακόμη ότι ότι δεν υπέγραψε ούτε νέα, ούτε τροποποίηση συμβάσεως με τη Siemens, ότι κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο είχαν οι διοικήσεις των οργανισμών «οι οποίες αποφάσισαν απολύτως νόμιμα» και ότι ο ίδιος απλώς είχε μία «αφ’ υψηλού και χαλαρή» εποπτεία του ΟΣΕ.

Επιπλέον, ο κ. Λιάπης επεσήμανε ότι συνέχισε τη σύμβαση για τους «ψηφιακούς ξεναγούς», που άρχισαν επί υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου το 2003, συνεχίσθηκαν επί Γιώργου Βουλγαράκη το 2005 και εν τέλει ακυρώθηκαν τον 2008 από τον ίδιο, γιατί η ανάδοχος Siemens δεν αντεπεξήλθε στις υποχρεώσεις της.

Πάντως ο πρώην υπουργός δεν θυμόταν την υπόθεση της ένταξης του ΟΣΕ στο σύστημα ασφαλείας C4I, το οποίο ζητούσε η Siemens και η αμερικανική πλευρά από τον κ. Λιάπη, όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα ντοκουμέντα που έχουν περιληφθεί στην έκθεση Debevoise & Plimpton.

Για τη γνωριμία του με τον κ. Χριστοφοράκο, ανέφερε ότι τον γνώρισε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2004 και πριν τους αγώνες και ότι αν διατήρησε κάποιες σχέσεις ήταν μόνο χάριν των παιδιών τους που γνωρίζονταν.

Διέψευσε δε εγγραφές στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου πριν το 2004 σημειώνοντας ότι Θανάσης Λιάπης ήταν ένας δικηγόρος του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι ο ίδιος, ενώ για το ταξίδι για τον ποδοσφαιρικό αγώνα στη Γερμανία, επανέλαβε ότι είχε γίνει με δικά του έξοδα.

Ο πρώην υπουργός διέψευσε επίσης έγγραφο της εσωτερικής αλληλογραφίας της Siemens για συνάντηση τον Αύγουστο του 2004 μεταξύ του ιδίου, του κ. Χριστοφοράκου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη με το οποίο φέρονταν να μιλούσαν για εξασφάλιση διευκολύνσεων της γερμανικής εταιρείας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή