Αισιόδοξος ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι μια χώρα πολύ πιο δίκαιη, ευνομούμενη και χαρούμενη δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τον Πόρο, κλείνοντας τις εργασίες του Συμποσίου της Σύμης.
«Αποδείξαμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε και στα δύσκολα ακόμη», ανέφερε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της κοινής μας προσπάθειας...Κάναμε μια αρχή και την κάναμε όλοι μαζί», προσθέτοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί «για να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα».
«Η προσδοκία των πολιτών για αλλαγή δεν θα πάει χαμένη...Οι κόποι μας να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο δεν πάνε χαμένοι...Μας περιμένουν και άλλα πολλά και πολύ πιο δημιουργικά ώστε να αλλάξει ριζικά η Ελλάδα», διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός.
Τόνισε δε ότι μεταξύ των στόχων της κυβέρνησης είναι η αλλαγή προτύπου της χώρας, το οποίο θα συνδέει τη λέξη αξία με τη λέξη Ελλάδα που δεν θα σημαίνει διαφθορά, αλλά πλήρη διαφάνεια.
Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στην ελληνική της διάσταση, παρατήρησε πως τόσο η διεθνής, όσο και η ελληνική κρίση είχαν ορισμένα κοινά συμπτώματα, τα οποία εκδηλώθηκαν με κρίση στις κατεστημένες νοοτροπίες, στις αντιλήψεις και πρακτικές, ενίσχυσαν τη διαφθορά και την ατιμωρησία και ανέχθηκαν την κοινωνική και οικονομική αδικία. Επικράτησε, όπως είπε, ο νόμος του ισχυρού και όχι η ισχύς του νόμου.
¶σκησε δε δριμεία κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, όπως επεσήμανε, επένδυσε στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας για να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και μικροκομματικές επιλογές.
Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε ακόμη από το βήμα του Συμποσίου της Σύμης την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, επισημαίνοντας ότι συμβολίζει την κοινή βούληση να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση και να γίνουν πραγματικότητα οι αλλαγές που χρειάζονται, να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας τα φαινόμενα παρακμής, τα οποία ζήσαμε πρόσφατα.
Εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση που βιώνει δήλωσε από την πλευρά του ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Υποστήριξε μάλιστα πως η Ελλάδα δείχνει με τις αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση ότι δεν θα αφήσει την κρίση να πάει χαμένη και θα την κάνει ευκαιρία.
Σημείωσε ακόμη ότι εάν του ζητούσαν να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρότεινε ακριβώς τα ίδια και θα ξεκινούσε από τα θέματα της δημοκρατίας.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι σε περιόδους κρίσης δεν αρκούν μόνο η εξυγίανση και η προσαρμογή αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και ένα όραμα και διαπίστωσε ότι στις παρουσιάσεις που έγιναν από τον κ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Κατσέλη υπήρχε ένα ξεκάθαρο όραμα. Καταλήγοντας δε ανέφερε ότι η οικονομία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον για την ανθρώπινη ευημερία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ