Δ. Χριστόφιας: ¶κρως αντιφατική η συμπεριφορά της Τουρκίας

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 22:25
A- A A+

Ακρως αντιφατική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας απόψε στο προεδρικό μέγαρο σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974.

«Παρότι συνέχεια η ¶γκυρα διατυμπανίζει ότι επείγεται για λύση, εντούτοις οι πράξεις και η συμπεριφορά της, κάθε άλλο, παρά δείχνουν χώρα που ενδιαφέρεται για επίτευξη λύσης "εδώ και τώρα"», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «δεν μπορεί η Τουρκία να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν μάλιστα η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπογράμμισε ακόμη ότι αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αν δεν υλοποιήσει το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της ¶γκυρας, που αφορά και την Κύπρο, θα βρίσκει το κυπριακό εμπόδιο στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε ότι «οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν πλέον μειοψηφία στα κατεχόμενα, ενώ παράλληλα η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, παραβιάζοντας ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ειδικά τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδικάζουν αυτή την πράξη ως αποσχιστική, την θεωρούν άκυρη και ως μη γενόμενη και απευθύνουν έκκληση προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το παράνομο μόρφωμα».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, στα κατεχόμενα συνεχίζεται η δόμηση σε ελληνοκυπριακές περιουσίες, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την επίτευξη λύσης, σημαντικότατο συστατικό της οποίας είναι το περιουσιακό.

Όπως εκτίμησε, η παγίωση της ντε φάκτο διαίρεσης θα οδηγήσει στην πλήρη τουρκοποίηση του βόρειου μέρους της Κύπρου και μέσω αυτού η Τουρκία θα ασκεί έλεγχο σε ολόκληρο την Κύπρο.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορούν να διασφαλιστούν η ενότητα του κράτους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, χωρίς να παραβιάζεται η ενότητα του κράτους, η οποία θα διασφαλίζεται από την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων, η κάθε μια κοινότητα θα διοικεί ένα από τα δύο συστατικά μέρη της ομοσπονδίας στη βάση των αρμοδιοτήτων, που θα συμφωνηθούν.

Δήλωσε δε ότι οι προτάσεις του είναι ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες και ισορροπημένες, αφού, όπως είπε, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κυπριακό θα αποκομίσουν όφελος.

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκαν θετικά σ' αυτές τις προτάσεις μας», κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή