Διαβεβαιώσεις για τη χρήση χημικών στον Κόλπο του Μεξικού ζητούν Αμερικανοί βουλευτές

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 23:12
UPD:23:13
A- A A+

Διαβεβαιώσεις ότι η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ χρησιμοποιεί ασφαλείς ουσίες για να διαλύσει την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού ζήτησαν σήμερα από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος Αμερικανοί βουλευτές, τονίζοντας ότι δεν θέλουν τα χημικά να εξελιχθούν σε ένα νέο «πορτοκαλί παράγοντα» (Agent Orange), την τοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Στην ακρόαση υποεπιτροπής της Γερουσίας οι βουλευτές ζήτησαν να υπάρξουν περισσότερες εις βάθος μελέτες για τη χρήση χημικών διαλυτικών και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν για τη θαλάσσια ζωή στον Κόλπο του Μεξικού.

«Δεν θέλω τα διαλυτικά να γίνουν ο πορτοκαλής παράγοντας αυτής της πετρελαιοκηλίδας. Θέλω να βεβαιωθώ, εκ μέρους του αμερικανικού λαού, ότι είναι ασφαλή στη χρήση τους και ασφαλή στις ποσότητες που συζητάμε», ανέφερε η Μπάρμπαρα Μικάλσκι, η πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας της Υποεπιτροπής Πιστώσεων.

Μέχρι στιγμής η ΒΡ έχει χρησιμοποιήσει στον Κόλπο του Μεξικού περίπου 1,8 εκατομμύρια γαλόνια της χημικής ουσίας Corexit. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα στην αμερικανική ιστορία, ενώ για πρώτη φορά τα χημικά χρησιμοποιούνται απ' ευθείας στην πηγή της διαρροής. Η εταιρεία Nalco Holding Co, που παρασκευάζει το Corexit, υποστηρίζει ότι οι διαλύτες της είναι βιοδιασπώμενοι και ασφαλείς για τη θαλάσσια ζωή.

Τα πρώτα αποτελέσματα μιας ομοσπονδιακής έρευνας για το Corexit έδειξαν ότι δεν έχει επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες επιστημονικές μελέτες, επισήμανε η επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), Λάιζα Τζάκσον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή