Η αναμενόμενη, λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, αύξηση της τιμής του νερού, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια των μνημόσυνων των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπου ο Υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να δώσει απαντήσει για τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας, ο οδικός χάρτης που φαίνεται να σχεδιάζουν τα ΗΕ στο Κυπριακό και, τέλος, η έκκληση του Προέδρου Χριστόφια προς την Τουρκία να αφήσει τα λόγια και να αποδείξει έμπρακτα ότι είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού, είναι τα θέματα με τα οποία ασχολούνται κατά κύριο λόγο οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.
Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο αφορούν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Κύπρο, την απουσία ναυαγοσωστών από παραλίες της Λεμεσού, το ξέσπασμα του Δημάρχου Πάφου κατά του Υπουργείου Συγκοινωνιών για τον κυματοθραύστη στην παραλία των Τάφων των Βασιλέων, ο αριθμός – ρεκόρ των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τα νέα κτήρια του ΚΥΠΕ και, τέλος, οι εκτιμήσεις του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου ότι το κεφάλαιο του περιουσιακού είναι το πιο δύσκολο στις διαπραγματεύσεις.
Υπό τον τίτλο «’Αλμυραίνει’ το νερό» η «Αλήθεια» αναφέρεται στο κύριο της θέμα σε «ευρωπαϊκή οδηγία η οποία ανεβάζει την τιμή του νερού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο υπό σύσταση ενιαίος Φορέας Υδάτων «Θα πουλά σε μια τιμή», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το νερό θα ακριβύνει το ίδιο για όλες τις επαρχίες ή θα επιβληθεί κοινή τιμή, καθώς, όπως γράφει η εφημερίδα, φαίνεται να γίνεται σοβαρότατη διάκριση στη διατίμηση του νερού εις βάρος των κατοίκων της Λευκωσίας. Σε άλλο της θέμα η «Αλήθεια» κάνει λόγο για «εφιαλτικά σενάρια», καθώς «η αλλαγή του κλίματος απειλεί και την Κύπρο».
«Η κάλπη εξουδετέρωσε τη ζητούμενη ενότητα», τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει ότι Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έδωσαν στην αντιπαράθεση, η οποία συνεχίστηκε αυτή τη φορά στα μνημόσυνα των πεσόντων κατά την εισβολή, «και άρωμα προεδρικών εκλογών» και αναφέρει ότι Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναγνωρίζουν μεν την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, εντούτοις θέτουν τους δικούς τους όρους, καθιστώντας την ανέφικτο στόχο. Αλλού γράφει ότι λόγω οικονομικού κόστους, χωρίς ναυαγοσώστες παραμένουν παραλίες στη Λεμεσό, οι οποίες συγκεντρώνουν χιλιάδες ντόπιους και ξένους λουόμενους.
«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κρίσιμα ερωτήματα στον Σταυράκη από τους βουλευτές» γράφει ότι δύσκολη η εβδομάδα για την Κυβέρνηση και δη τον Υπ. Οικονομικών, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα πυρά των βουλευτών στην Επιτροπή Οικονομικών, όπου θα κληθεί να εξηγήσει πώς βρέθηκε στην επιτήρηση η κυπριακή οικονομία και πώς και πού θα βρει τα 500 εκ. ευρώ για να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας επιτίθεται στο Υπουργείο Συγκοινωνιών με την κατηγορία ότι η γραφειοκρατία δεν επιτρέπει την κατασκευή κυματοθραύστη στην παραλία των Τάφων των Βασιλέων, με αποτέλεσμα να πνίγονται άνθρωποι.
«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Οδικός χάρτης από ΟΗΕ» αναφέρεται στο κύριο του θέμα για σχεδιασμό του διεθνούς οργανισμού στο Κυπριακό με δύο άξονες: «επιδιαιτησία και διεθνή διάσκεψη με τέρμα τον Δεκέμβριο». Οπως αναφέρεται, ο ΓΓ των ΗΕ, έχει ενώπιον του ένα οδικό χάρτη για το Κυπριακό, ο οποίος έχει ως τέλος της διαδρομής τον Δεκέμβριο ή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2011. Αλλού η εφημερίδα γράφει για ουρές αρχιτεκτόνων για έργα στο Δημόσιο και για ρεκόρ από αιτήσεις, 139 συνολικά, στο διαγωνισμό για το νέο κτήριο του ΚΥΠΕ, γεγονός που η εφημερίδα ερμηνεύει ότι αντανακλά το δυνατό κτύπημα που επέφερε στην οικοδομική βιομηχανία στην Κύπρο η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Τέλος, η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Στην Τουρκία οι πιέσεις», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αφήσει τα λόγια και τα συνθήματα και να δείξει έμπρακτα αν είναι έτοιμη για λύση και για ένα έντιμο, βιώσιμο και λειτουργικό συμβιβασμό, ενώ παράλληλα τονίζει ότι αναμένει από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να στρέψουν την προσοχή τους προς την Τουρκία για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση. Αλλού δημοσιεύει δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου, ότι το περιουσιακό είναι το πιο δύσκολο θέμα στις συνομιλίες και σχετίζεται άμεσα και με πολλές άλλες πτυχές.
ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)