«Πράξεις και όχι λόγια» στο Κυπριακό ζήτησαν από την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, ο κ. Δρούτσας τόνισε πως «ο χρόνος που έχει περάσει απο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι πάρα πολύς και η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να τερματισθεί».
Τόνισε ακόμη πως όλα τα κατοχικά στρατεύματα «πρέπει, επιτέλους, να φύγουν και ο κυπριακός λαός να ζήσει ελεύθερος, με ειρήνη, ασφάλεια κι ευημερία». Επίσης, εξέφρασε για άλλη μία φορά την υποστήριξη της Ελλάδας στις προτάσεις του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, χωρίς στενά, τεχνητά, χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησία, με στόχο μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Επιπλέον, εξέφρασε τη «λύπη» που «η ρητορική, που ακούγεται τελευταία από την τουρκοκυπριακή πλευρά, θυμίζει το παρελθόν» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει τη βασική ευθύνη και πρέπει να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση, «όχι για πολιτική εκμετάλλευση, αλλά για ουσιαστικά αποτελέσματα».
Από την πλευρά του, ο Μάρκος Κυπριανού, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράσταση της ελληνικής πλευράς, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει δεσμευμένη σε μια συμφωνημένη λύση, που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του νησιού με μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με βάση τα ψηφίσματα των Η.Ε. και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, μια μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.
Ο Κύπριος υπουργός συμπλήρωσε ότι εκείνο, που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η ανάγκη διαφύλαξης της μορφής της διαδικασίας, που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της απόφασης για την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, χωρίς χρονοδιαγράμματα κι επιδιαιτησία. «Δεν μπορεί κανείς να αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, από τη στιγμή που ήταν βασική προϋποθεση για την έναρξη του διαλόγου. [...]. Περιμένω από την Τουρκία την έμπρακτη προσπάθεια για εποικοδομητικές προτάσεις στις συνομιλίες και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια και τεχνάσματα» τόνισε.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του κ. Χριστόφια και ειδικότερα στην πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου στα Η.Ε., ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η λειτουργία του λιμανιού, υπό την αιγίδα της ΕΕ, θα δώσει ώθηση στις συνομιλίες και θα βοηθήσει το καλό κλίμα ματαξύ των δύο πλευρών.
Σε ό,τι, δε, αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει τη δυνατότητα πλήρους ένταξης, δεδομένου όμως ότι θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, και ιδιαιτέρως εκείνες, που αφορούν την Κύπρο. «Δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτική εφαρμογή των υποχρεώσεων, ούτε μπορεί να αναμένει η Τουρκία ότι μπορεί να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από άλλες χώρες ... Όσο πιο εύκολα αντιληφθεί ότι μόνο με τη συμμόρφωσή της στα συμφωνημένα θα προχωρήσει προς την ΕΕ, τόσο το συντομότερο θα επιτευχθεί αυτό» σημείωσε.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέπτεται τη Λάρνακα.