Επισημάνσεις Πάγκαλου, Αρσένη και Καψή για το σχέδιο Ανάν

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2002 14:27
UPD:14:38
A- A A+

Με επισημάνσεις τους επί του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρσένης, Ι. Καψής και Θ. Πάγκαλος τονίζουν ότι «το σχέδιο δεν είναι στην πραγματικότητα διαπραγματεύσιμο, στηρίζεται στη βάση του "take it or leave it" και στην πράξη γίνεται απόλυτα δεσμευτικό, αν συνυπογραφεί αρχές Δεκεμβρίου από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Προσθέτουν επίσης ότι ακόμη κι αν τα προβλεπόμενα δύο δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου αποβούν αρνητικά, ναι μεν το σχέδιο κηρύσσεται άκυρο και ανυπόστατο αλλά θα έχουν επέλθει δραματικές νομικές συνέπειες, δηλαδή θα έχουν ανατραπεί όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ, και θα έχει δρομολογηθεί η διχοτόμηση με την αναβάθμιση του καθεστώτος Ντενκτάς σε κυρίαρχο και ισότιμο κράτος.

Τονίζουν, τέλος, ότι αν γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν σαν βάση διαπραγματεύσεων «τότε είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να αρθούν οι τόσο σφιχτές προθεσμίες. Διαφορετικά να έχουμε το θάρρος να ομολογήσουμε ότι υποκύπτουμε σε τελεσίγραφο».

Οι διαφωνίες των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ αφορούν τα προβλεπόμενα του σχεδίου Ανάν, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θεσμοθετείται και λειτουργικά η διχοτόμηση, διαχέεται η κυριαρχία, καταδεικνύεται η μειωμένη λειτουργικότητα του συστήματος, και νομιμοποιείται ή θα είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί η παραμονή όλων των εποίκων.

Πηγή: Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή