Φόρος τιμής σε ένα φωτισμένο μυαλό

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2002 15:27

A- A A+

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης παρουσιάζει από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου μια έκθεση, αφιερωμένη σε ένα φωτισμένο μυαλό, τη μεγαλύτερη ως τώρα μορφή των Φυσικών Επιστημών, τον Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου του 2003. Μετά θα «ταξιδέψει» στην Ιερουσαλήμ και κατόπιν στο Λος Αντζελες.

Ουδέποτε τόσα ντοκουμέντα, επιστολές, χειρόγραφα, φωτογραφίες «της κορυφαίας προσωπικότητας του 20ου αιώνα», όπως γράφει το περιοδικό «Time», συγκεντρώθηκαν σε ένα χώρο.

Από τη γέννησή του το Μάρτιο του 1879 στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας έως το θάνατό του το 1955 στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ, η έκθεση σκιαγραφεί τη ζωή και το έργο ενός ερευνητή «που έφερε επανάσταση στην αντίληψη μας για το διάστημα, το χρόνο, το φως, την κίνηση» και έθεσε τις βάσεις για την πρόοδο της σύγχρονης επιστήμης.

Ο Αϊνστάιν απέδειξε, με τον περίφημο τύπο Ε=mc2, ότι η ύλη, είναι στην πραγματικότητα ενέργεια με διαφορετική μορφή. Πρώτος διατύπωσε τη σκέψη ότι η βαρύτητα παραμορφώνει το χώρο και οι οριακές ταχύτητες το χρόνο.

Η «Γενική» και η «Ειδική» θεωρία του της Σχετικότητας επαληθεύτηκαν μέχρι τις μέρες μας εν μέρει, και πειραματικά και μέσω παρατηρήσεων, τόσο στην Ατομική Φυσική όσο και στην Αστρονομία και Κοσμολογία.

Ο Αϊνστάιν έθεσε το όνομά του και τη φήμη του στην υπηρεσία της ειρήνης και του αφοπλισμού, και έγινε το σύμβολο των τεράστιων δυνάμεων που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος. Δυνάμεων που δεν μπορούν να καταστραφούν ή να μειωθούν, δυνάμεων που, κατά περίεργη σύμπτωση, εκφράζονται και με το όνομα του Ein Stein (μία πέτρα, στα Γερμανικά).

«Με την επιστημονική κατανόηση επιτυγχάνεται η χειραφέτηση από τα δεσμά των προσωπικών ελπίδων και πόθων κι έτσι φθάνουμε στην ταπεινόφρονα πνευματική στάση απέναντι στην μεγαλοσύνη της λογικής, που είναι ενσαρκωμένη στην ζωή και που τα αβυσσαλέα βάθη της είναι απροσπέλαστα για τον άνθρωπο. ... Οσο μακρύτερα προχωρεί η πνευματική εξέλιξη των ανθρώπων, τόσο περισσότερο βέβαιο μου φαίνεται πώς ο δρόμος της γνήσιας θρησκευτικότητας δεν βρίσκεται μέσα στον φόβο για την ζωή και τον θάνατο ή στην τυφλή πίστη, αλλά μέσα στον αγώνα για την γνώση», υποστήριζε ο χαμογελαστός και βαθιά ανθρώπινος φυσικός, προσθέτοντας ότι «Οι ηθικές αρετές των εξέχουσων προσωπικοτήτων έχουν ίσως μεγαλύτερη σημασία για μια γενεά και για τη ροή της ιστορίας, απ' ότι έχουν τα καθαρά πνευματικά επιτεύγματα», συμπυκνώνοντας σε αυτές τις φράσεις μια στάση ζωής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή