Νέες κυρώσεις εις βάρος της Β. Κορέας

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 10:47
UPD:12:10

A- A A+

Νέες κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά την επίσκεψή της στη Νότια Κορέα. Όπως είπε, οι κυρώσεις δεν έχουν στόχο το λαό της Β. Κορέας, αλλά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της ηγεσίας και έρχονται ως απάντηση στην πολιτική της.

Η Κλίντον δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επανέναρξης των εξαμερών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκιάνγκ αν υπάρξουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της, κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί. Προειδοποίησε παράλληλα για «σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση επίθεσης της Βόρειας εναντίον της Νότιας Κορέας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά τη βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας τον περασμένο Μάρτιο, για την οποία η Σεούλ θεωρεί υπεύθυνη την Πιονγκγιάνγκ.

«Βάζουμε πολύ συγκεκριμένο στόχο, μετά από εντατικές έρευνες που βασίζονται σε όσα είχαν συμβεί παλαιότερα, την ηγεσία, τα περιουσιακά τους στοιχεία», όπως είπε η κ. Κλίντον κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό ¶μυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και τους Νοτιοκορεάτες ομολόγους τους στη Σεούλ.

Νωρίτερα, η Κλίντον και ο Γκέιτς επισκέφθηκαν την αποστρατικοποιημένη ζώνη, πλάτους 4χλμ, που χωρίζει το βορά από το νότο εδώ και 60 χρόνια, από το τέλος του κορεατικού πολέμου.

«Μέσα στα 20 χρόνια από τότε που ανέβηκα για τελευταία φορά σε αυτό το σταθμό παρατήρησης και κοίταξα την αποστρατικοποιημένη ζώνη, είναι εκπληκτικό το πόσο λίγο έχει αλλάξει αλλά και το πόσο πολύ η Νότια Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Ο βοράς, αντιθέτως, βαλτώνει στην απομόνωση και τη στέρηση», είπε ο Γκέιτς.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή