Συντονισμός Αθήνας - Λευκωσίας για προώθηση των προτάσεων Χριστόφια

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 14:21
UPD:17:48
AΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

A- A A+

Το συντονισμό σε διπλωματικό επίπεδο Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση των προτάσεων που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού αποφάσισαν ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τις συνομιλίες τους στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός κάλεσε την ¶γκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να μελετήσουν σοβαρά τις προτάσεις αυτές, τονίζοντας πως «ο Κύπριος πρόεδρος, με το πακέτο των προτάσεών του, βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού».

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Δ. Χριστόφια

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Δ. Χριστόφια

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι το Κυπριακό αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» επισήμανε.

Επίσης, επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να επανενώνει την Κύπρο, να τερματίσει την τουρκική κατοχή και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ τάχθηκε κατά στενών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησιών.

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου «διότι αποδεικνύει έμπρακτα το συνεχές και αδιάλειπτο προσωπικό ενδιαφέρον του για την Κύπρο και το Κυπριακό».

Παράλληλα, κατηγόρησε την τουρκική πλευρά για μεθοδεύσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Αναφορικά με τις προτάσεις του για το Κυπριακό ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε:

-Προτείνουμε τη διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του κυπριακού. Το περιουσιακό συνδέεται και θα πρέπει να συζητηθεί ταυτόχρονα με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, της ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου.

-Είναι ξεκάθαρο ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών, όπως και του θέματος του εποικισμού, αναμφίβολα θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού. Ο συνδυασμός της συζήτησης αυτών των τριών κεφαλαίων, εκ των πραγμάτων θα εντατικοποιήσει και θα επισπεύσει το διάλογο.

-Καλούμε, επίσης, την Τουρκία να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προνοεί την παράδοση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Εθνη με στόχο την επιδιόρθωση και αποκατάσταση της πόλης και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Μαζί με την αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων θα αναλάβουμε ευθύνη για αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

-Ταυτόχρονα, θα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς Τουρκοκυπρίων. Τα οφέλη της πρότασής μας είναι φανερά για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα κέρδη αυτής της πρότασης είναι εξίσου φανερά και για την Τουρκία, η οποία θα επωφεληθεί της ενταξιακής της πορείας, αφού θα ανοίξουν κεφάλαια, που σήμερα είναι παγωμένα.

-Θεωρούμε αναγκαία τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όταν φτάσουμε σε «ακτίνα συμφωνίας πάνω σε εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Αυτή η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και να συμμετάσχουν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφλείας, η ΕΕ, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον κ. Χριστόφια καθ' οδόν προς το Ισραήλ. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη (21-22/7) θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή