ΝΔ: Εικονική η μείωση των δαπανών

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 14:44
A- A A+

Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με αφορμή την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού άσκησε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

«Τα οριστικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κατά το 1ο εξάμηνο του έτους επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι η όποια λογιστική βελτίωση των μεγεθών του Προϋπολογισμού στηρίζεται σε “πήλινα πόδια”», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας.

Κάνει επίσης λόγο για σημαντική υστέρηση των εσόδων παρά τις απανωτές αυξήσεις της φορολογίας. «Τα καθαρά έσοδα το 1ο εξάμηνο του 2010», τονίζει, «αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, έναντι, στόχου για αύξηση κατά 13,7%».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, την τραγική κατάσταση στο σκέλος των εσόδων «σώζουν» οι φόροι κατανάλωσης, και ειδικά τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα, «μετά από τις τρεις απανωτές αυξήσεις του, μέσα στο 1ο εξάμηνο του έτους, που είχαν ως αποτέλεσμα να διαθέτουμε πλέον την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει εικονική τη μείωση των δαπανών, καθώς – όπως υποστηρίζει- από τη μια η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για αποδοχές και συντάξεις, για ασφάλιση και περίθαλψη, και όχι στον περιορισμό της σπατάλης και από την άλλη πολλά ασφαλιστικά ταμεία έχουν χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεών τους.

«Ο περιορισμός του ελλείμματος», συνεχίζει, «αν λάβουμε υπόψη τις αποκλίσεις από τους στόχους του Μνημονίου, μόνο, για τις επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις, τις δαπάνες για τόκους και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, διαμορφώνεται περίπου στο 25% το 1ο εξάμηνο του 2010, έναντι 39,5%, που είναι ο στόχος και 45,4% που ισχυρίζεται ότι επέτυχε η Κυβέρνηση».

Για να μειωθεί το συνολικό έλλειμμα, καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας, χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο που περιλαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας, μέτρα ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, σαν αυτό που παρουσίασε πρόσφατα η ΝΔ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή