Στο φως γίγα-ήλιος

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 22:03

A- A A+

Eνα κολοσσιαίων διαστάσεων άστρο, που έχει μάζα περίπου 265 φορές μεγαλύτερη από την μάζα του ήλιου μας, εντοπίστηκε από ευρωπαίους αστρονόμους, σύμφωνα με το BBC.

Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου άστρου που έχει βρεθεί ποτέ, και απέκτησε την κωδική ονομασία R136a1, παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας. Ορισμένοι αστρονόμοι πάντως εξέφρασαν επιφυλάξεις μήπως η ομάδα μπέρδεψε δύο κοντινά μεγάλα άστρα και τα θεώρησε ως ένα.

Το R136a1 εντοπίστηκε στο κέντρο ενός αστρικού σμήνους στο Νεφέλωμα της Ταραντούλας, σε απόσταση περίπου 165.000 ετών φωτός από τον δικό μας γαλαξία. Πρόκειται για μια περιοχή του διαστήματος όπου πυκνά νέφη αερίων και σκόνης καταρρέουν σχηματίζοντας πυκνότερους σχηματισμούς, με τελικό αποτέλεσμα τη γέννηση πελώριων άστρων που "καίνε" σε σχετικά σύντομο χρόνο τα αέριά τους, πριν εκραγούν σε τεράστιες εκρήξεις σουπερ-νόβα.

Το άστρο-τέρας εμφανίζει φωτεινότητα σχεδόν 10 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήλιου. Θεωρείται σίγουρο ότι γύρω του δεν περιφέρονται πλανήτες σε τροχιά, επειδή τα αυτά τα τεράστια άστρα ζουν λίγο και δεν προλαβαίνουν να σχηματιστούν πλανήτες στην περιφέρειά τους.

Η νέα ανακάλυψη θέτει το ερώτημα ποιο είναι τελικά το ανώτατο όριο μεγέθους για ένα άστρο-ήλιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή