ΗΠΑ: Βολές κατά του Ιράν

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 08:56
A- A A+

Τρεις σιϊτικές εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Ιράκ υποστηρίζει το Ιράν, οι οποίες προσπαθούν να επιτεθούν σε βάσεις των ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο στρατηγός Ρέϊ Οντιέρνο, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο στρατός των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει επανειλημμένως το Ιράν ότι υποστηρίζει ένοπλες ομάδες που δρουν εναντίον του στο Ιράκ, ωστόσο δεν έχει παρουσιάσει κάποιο στέρεο στοιχείο που να συνδέει την Τεχεράνη με τις επιθέσεις.

"Οι Ιρανοί συνεχίζουν να χρηματοδοτούν, να εκπαιδεύουν και να δίνουν όπλα και πυρομαχικά σε Σιιτικές εξτρεμιστικές ομάδες", υποστήριξε χθες ο Οντιέρνο.

Οι Ιρανοί έχουν προχωρήσει σε "ένα πιο εξελιγμένο πρόγραμμα μια μικρότερες ομάδες εξτρεμιστών" και "επικεντρώνονται" σε τρεις οργανώσεις, υποστήριξε ο Αμερικανός στρατηγός. Είπε ότι οι οργανώσεις αυτές είναι η Κεταΐμπ Χεζμπολάχ, η Ασάιμπ Αχλ αλ Χακ και η Ταξιαρχία της Ημέρας της Επαγγελίας.

"Είναι πολύ δύσκολο να λεχθεί εάν οι εξτρεμιστικές αυτές ομάδες συνδέονται άμεσα με την κυβέρνηση του Ιράν", είπε ο Οντιέρνο. "Αλλά γνωρίζουμε ότι πολλά μέλη τους ζουν στο Ιράν, πολλά εκπαιδεύονται στο Ιράν, και πολλά οπλίζονται από το Ιράν".

Ο Οντιέρνο είπε πως η επίλεκτη δύναμη Κούντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, κατά αμερικανικές πληροφορίες, "ενέχεται" στην εκπαίδευση και στην χρηματοδότηση των οργανώσεων.

Κατά τον Οντιέρνο, που επικαλέστηκε αμερικανικές έρευνες, το 85% των Ιρακινών αντιτίθεται σε κάθε Ιρανική ανάμιξη στα πολιτικά πράγματα της χώρας του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή