Αν.Λοβέρδος: Δεν παρεμβαίνουμε για να καταργήσουμε τη Διαιτησία

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 12:49
UPD:17:54

«Θα παρέμβουμε, όχι για να καταργήσουμε τη Συλλογική Σύμβαση, η οποία υπεγράφη στις 15 Ιουλίου, ούτε για να καταργήσουμε τη Διαιτησία, για την οποία κάναμε συγκεκριμένη αναφορά στον Ασφαλιστικό νόμο και θα επεξεργαστούμε Προεδρικό Διάταγμα εντός των επομένων ημερών ώστε να είμαστε εμπρόθεσμοι», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

A- A A+

Τη συνταγματικότητα της νομοθετικής παρέμβασης για την κατάργηση των αποφάσεων της διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα πέραν των προβλεπόμενων στο μνημόνιο, υπερασπίστηκε εκ νέου ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, αυτή τη φορά από το βήμα της Βουλής.

«Δεν πρόκειται να επιλεγούν λύσεις εκτός Συντάγματος, θα είναι μια παρέμβαση στο πλαίσιο του Συντάγματος», διαβεβαίωσε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλη αναφορικά με τα προγράμματα του ΟΕΚ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1846021 .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Α. Λοβέρδος: Δεν μπορεί κάποιοι να κοροϊδεύουν κάποιους

Α. Λοβέρδος: Δεν μπορεί κάποιοι να κοροϊδεύουν κάποιους

«Θα παρέμβουμε», πρόσθεσε, «όχι για να καταργήσουμε τη Συλλογική Σύμβαση, η οποία υπεγράφη στις 15 Ιουλίου, ούτε για να καταργήσουμε τη Διαιτησία, για την οποία κάναμε συγκεκριμένη αναφορά στον Ασφαλιστικό νόμο και θα επεξεργαστούμε Προεδρικό Διάταγμα εντός των επομένων ημερών ώστε να είμαστε εμπρόθεσμοι».

«Η νομολογία του ΣτΕ είναι γνωστή, είμαστε γνώστες αυτών των θεμάτων από το 1987, παρακολουθούμε τη νομολογία των δικαστηρίων και ξέρουμε πως στέκονται στα δικαστήρια», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

«Όλα θα πάνε στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, θα πάνε σωστά», υποργάμμισε, επισημαίνοντας ότι αυτό που πάει λάθος είναι ότι ενώ «βάζουμε τα δυνατά μας, προσπαθούμε να εναρμονιστούμε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, ώστε στον πολιτικό και κοινωνικό στίβο τα πράγματα να πάνε κατά το δυνατόν καλύτερα σε αυτή την τραγική περίσταση, κάποιοι επιμένουν να κάνουν τον έξυπνο, να μην καταλαβαίνουν ποια είναι η συγκυρία».

«Ο κ. Λοβέρδος αποδεικνύει ότι είναι εναντίον του θεσμού του ΟΜΕΔ»

Για ωμή παρέμβαση του υπουργού Εργασίας σε βάρος του θεσμού του ΟΜΕΔ κάνει λόγο από την πλευρά της η ΓΣΕΕ.

«Η δήλωση του υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου περί νομοθετικής παρέμβασης για ακύρωση των αποφάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στον θεσμό.

Η θέση της ΓΣΕΕ είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη για την απαρέγκλιτη ισχύ των τριών σταδίων της διαβούλευσης, της μεσολάβησης και της διαιτησίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αλλάξει το τρίπτυχο αυτό», διαμηνύει η Συνομοσπονδία και καταλήγει:

«Ο υπουργός Εργασίας αποδεικνύει ότι είναι εναντίον του θεσμού του ΟΜΕΔ, εκπέμποντας στο ίδιο μήκος κύματος με τους εργοδότες».

Δ. Παπαδημούλης: Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Έντονα επικριτικός στην παρέμβαση του υπουργού Εργασίας εμφανίστηκε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης.

«Ο κ. Υπουργός χρησιμοποίησε όρους όπως εμπαιγμός εναντίον ενός νόμιμου θεσμού όπως η διαιτησία θυμίζοντας την παροιμία “φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”», ανέφερε ο βουλευτής.

«Ο κ. Λοβέρδος τα βάζει με όσους έκανα την δουλεία τους και έδωσαν αυξήσεις της τάξης του 1,5-2% την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με 6%», επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του υπουργού εκφράζουν και την τάση «του υπόλοιπου σκληρού πυρήνα της κυβέρνησης να είναι βασιλικότερη του βασιλέως και πιο δουλικοί υποστηρικτές του μνημονίου από ότι το ίδιο το μνημόνιο περιγράφει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή