Απάντηση στην κριτική κατά της Δικαιοσύνης

Χ. Καστανίδης: Η ΝΔ δεν δικαιούται να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ επηρεάζει τη Δικαιοσύνη
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 15:01

A- A A+

Εκκληση να αφεθεί η Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της και να σταματήσει η όποια πολιτική, ή άλλου είδους σπέκουλα, απηύθυνε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Ρούσσος Παπαδάκης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως τα ραδιοτηλεοπτικά λαϊκά δικαστήρια δεν προάγουν το δίκαιο και τη Δικαιοσύνη.

Προηγήθηκε οξύτατη πολιτική κόντρα με αφορμή την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων από την ανακρίτρια της υπόθεσης Βατοπεδίου στο Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του Γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στον Γιάννη Αγγέλου παραβιάζει βασικές Αρχές της Δικονομίας και του Ποινικού Δικαίου, υποστηριξε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης Αν. Νεράντζης μίλησε για μεταχείριση που υπερακοντίζει σαφώς τους σκοπούς του νόμου, η οποία όπως σημείωσε, ταιριάζει σε ομολογημένα ή πολλαπλώς τεκμηριωμένα αδικήματα ακι αφορά άλλους κατηγορούμενους για άλλα αδικήματα».

Αμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. «Όταν μιλάμε για ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, οφείλουμε και να αποδεικνύουμε ότι το εννοούμε», υπογράμμισε.

Με αφορμή την κριτική που δέχεται η Δικαιοσύνη και ειδικότερα οι εισαγγελικοί λειτουργοί της, ο κ. Ρούσσος Παπαδάκης τόνισε: «Να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της, να σταματήσει η όποια πολιτική, ή άλλου επαγγελματικού είδους, σπέκουλα, ιδίως όταν δεν υπάρχει υπέρβαση με δόλο των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας των δικαστών. Τα ραδιοτηλεοπτικά λαϊκά δικαστήρια δεν προάγουν το δίκαιο και τη Δικαιοσύνη».

Διαχρονική προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης παραδέχτηκε από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στον Real Fm, ωστόσο αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης Αγγέλου διευκρίνισε πως οι ανώτατοι λειτουργοί εκλέχθηκαν από τους συναδέλφους τους χωρίς την παραμικρή εμπλοκή της κυβέρνησης. ¶ρα, σημείωσε, η ΝΔ δεν δικαιούται να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ επηρεάζει τη δικαιοσύνη, ή ότι «στήνει» επιτροπές.

Ειδικά για το επίμαχο θέμα της ευνοϊκής μεταχείρισης μαρτύρων, ο υπουργός παρατήρησε πως είναι μία πρακτική η οποία χρησιμοποιείται από όλα τα πολιτισμένα κράτη και αφορά εκείνους που όχι μόνο θα αποκαλύψουν πράξεις διαφθοράς – εν προκειμένω στο Δημόσιο, αλλά και δώσουν αξιόπιστα στοιχεία με αποδείξεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή